DEBATTEN OM OFFENTLIGT SLÖSERI

Kaos i spåren av kommunal konkurs

Det är inte osannolikt att någon eller några svenska kommuner går i konkurs det närmaste årtiondet. Bild: Martina Holmberg / TT

Inom en snar framtid kan det osannolika hända, att en kommun går i konkurs. Om inget görs väntar oreda och förvirring, skriver nationalekonomen John Gustavsson på Expressens debattsida.

På senare år har den ekonomiska slagkraften urholkats i 224 av landets 290 kommuner till följd av minskande befolkning och ökade kostnader för den kommunala äldreomsorgen och hemtjänsten.

Det går inte att utesluta konkurs, konstaterar nationalekonomen John Gustavsson på Expressens debattsida.

Kruxet är att en kommun rent juridiskt inte kan gå i konkurs, och att det saknas ett regelverk för vad som gäller när en kommun inte kan betala sina skulder, konstaterar Gustavsson.

Han förordar bland annat ett system som klargör vem som står för notan, om staten ska ha rätt att tvångssälja kommunens tillgångar för att få tillbaka pengar som man lagt ut. Dessutom bör det redas ut när en konkurs anses acceptabel.

”Ingenting skadar nämligen en ekonomi så mycket som när någonting som inte kan hända ändå händer”, summerar John Gustavsson.

Expressen: När den första kommunen går i konkurs utbryter kaos