CYBERATTACKERNA

Kalix: Normalt först om flera månader

Kalix drabbades av en it-attack för en dryg vecka sedan och dras fortfarande med sviterna av det saboterade systemet. Arkivbild. Bild: Thomas Winje Øijord/NTB/TT

Inrikes (TT)

Förra veckan drabbades Kalix kommun av en omfattande it-attack. Och det kan dröja flera veckor innan de viktigaste systemen är i gång.

– I princip allt slogs ut. Vi har fortfarande stora svårigheter på alla områden, säger kommundirektören Maria Henriksson.

Sedan attacken den 16 december kan kommunen inte använda internet. Det betyder ingen handläggning av ärenden, ingen e-post och ingen utlåning av böcker på biblioteket.

I början kunde hemtjänsten inte ens nå patienternas medicinlistor.

I den relativt lilla kommunen med drygt 16 000 invånare hade hemtjänstpersonalen kännedom om de äldre och kunde hjälpligt komma ihåg vilka de skulle besöka och ungefär när.

Ett par saker har kunnat lösas. Det finns ett alternativt system för medicinska journaler och decemberlönerna ser ut att kunna betalas ut. Men det är fortfarande en hel del arbete kvar att göra.

Kan inte bli analoga

Varenda en av kommunens 1 500 datorer ska gås igenom i sökandet efter skadlig kod innan de kan startas igen. Privata säkerhetsföretag har kallats in.

Det kommer ta veckor och månader innan allt återgår till det normala.

– Vi tar små myrsteg framåt, vi känner viss tillförsikt. Det är nog ett par veckor innan det grundläggande fungerar, och minst ett par månader innan vi återgår till det normala, säger Henriksson.

I framtiden satsar Kalix kommun på ett upprustat it-system, bättre säkerhetsrutiner för personalen och ett robust digitalt reservsystem. Att gå tillbaka till en analog reserv ser inte Maria Henriksson som ett alternativ.

– Vi måste hitta andra typer av back up-system. Det tror jag kommer bli en viktig sak vi kommer att lära oss av det här.

"Värme och vatten"

It-attacken har fått tankarna att gå till vad som skulle hända om elen slogs ut i kommunen.

– Det finns en sak som oroar allra mest: om vi skulle bli av med elen. Då har vi ingenting av det här som vi nu har. Nu har vi värme och vatten och allting, säger Henriksson och fortsätter:

– Det som hände oss är fortfarande inte det värsta som kan hända. Det är en sårbar värld som vi bygger upp runt digitalisering, och det beror på att människor kräver det och vill ha möjligheten att kunna göra sina ärenden digitalt.

I efterhand önskar Henriksson att kommunen hade satsat ännu mer på it-säkerhet, men hon konstaterar samtidigt att man helt enkelt inte haft tillräckliga resurser för att konstant hålla sig med den säkerhetsnivå som krävs för att klara alla yttre it-hot.

– Jag tror vi människor är sådana, att man vidtar inte sådana här åtgärder innan det händer något som får enorma konsekvenser. Då är vi mogna för att lära oss och gå in med mer pengar. När allting fungerar är vi inte lika benägna att bygga säkerhet.

Tea Oscarsson/TT