Jurister vill se tydligare sjukpenningskrav

Landets olika kammarrätter har i tio år gjort olika bedömningar för vad som krävs för att få sjukpenning. Jurister vill nu att frågan prövas i Högsta förvaltningsdomstolen. Arkivbild. Bild: Isabell Höjman/TT

Sjukersättning (TT)

Måste ett läkarintyg innehålla resultat från till exempel blodprov eller en notering om att patienten ser sjuk ut, för att denne ska beviljas sjukpenning?

Landets fyra kammarrätter har gjort olika bedömningar i tio år och nu kan frågan komma att avgöras av Högsta förvaltningsdomstolen (HFD), rapporterar Sveriges Radio Ekot.

En dom från Kammarrätten i Sundsvall från i juni har överklagats till HFD efter att rätten nekat en kvinna med utmattningssyndrom sjukpenning, med motiveringen att det saknades “verifierade undersökningsfynd eller observationer”.

– Det är oerhört viktigt att HFD tar upp frågan för prövning just på grund av att det krävs närmare vägledning gällande vart man lägger bedömningsribban i den här typen av frågor, säger det juridiska ombudet Jimmy Laine, till radion.

Han får medhåll av Ruth Mannelqvist, professor i rättsvetenskap vid Umeå universitet.

– Det är svårt för enskilda att förstå vad det är som krävs att man ska visa för att ha rätt till ersättning, säger hon till Ekot.

Även Försäkringskassan vill att HFD reder ut frågan, men domstolen kan i nuläget inte säga när ett beslut om prövningstillstånd fattas.