CORONAVACCINERINGEN

Inget hopp för virusfritt Nya Zeeland

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern meddelar att landets coronastrategi ändras på grund av deltavarianten. Bild: Mark Mitchell/AP/TT

Nya Zeeland (TT-Reuters)

Nya Zeelands regering tror inte längre att det är möjligt att helt och hållet bli av med coronaviruset, meddelar premiärminister Jacinda Ardern med anledning av spridningen av virusets deltavariant.

Landet har sedan pandemins startskede haft som mål att undvika viruset helt, med hjälp av omfattande nedstängningar och intensiv smittospårning för varje upptäckt fall covid-19.

Sedan kom deltavarianten och ett nytt utbrott i staden Auckland, vilket under måndagen fick premiärminister Jacinda Ardern att bekänna behov av en ny strategi.

– Hårda restriktioner under en lång period har uppenbarligen inte tagit oss ned till noll smittofall, säger Ardern.

Flera restriktioner ska därför successivt hävas i Auckland, som delvis stängdes ned efter att nya fall började upptäckas i augusti. Från och med onsdag ska det vara tillåtet att lämna hushållet för att träffas i grupp om max tio personer utomhus.

Att vaccineringen kommit igång, med nästan hälften av landets vuxna befolkning färdigvaccinerad, är enligt Jacinda Arderns ännu ett skäl till varför coronastrategin ska ändras.