RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Ingen prischock på vinterdäck

Dags att sätta på vinterdäcken. Men den befarade bristen och därtill kopplad prischock har uteblivit. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Väder (TT)

Ukrainakriget påverkar däcksbranschen då en stor del av tillverkningen skett i Ryssland. Men det blir vare sig brist på vinterdäck eller någon prischock – något som många befarat.

– Däckproducenterna reagerade tidigt, några backade ur snabbt och lade om tillverkningen till andra länder och några fortsatte att tillverka en tid i Ryssland på dispens. Så man fick ut ganska mycket däck innan sanktionerna stoppade exporten och rullgardinen gick ned, säger Fredrik Ardefors, vd på Däcksbranschen Sverige, till TT.

Färre dubbdäck

Att vinterdäcktillverkningen till stor del skett i Ryssland beror på att det är en stor marknad för vinterdäck. Där finns också goda förutsättningar för tillverkning med bra tillgång till både råvaror och arbetskraft. Men däckföretagen har varit duktiga på att flytta produktion till andra länder, enligt Ardefors.

– Sannolikt kan det bli mindre tillgång till dubbdäck där tillverkningen varit koncentrerad till Ryssland med speciella maskiner. Det kan göra att det blir en förskjutning i försäljningen från dubbdäck till odubbade vinterdäck.

Möjlig prissänkning

Fredrik Ardefors tror inte att priserna kommer att fortsätta stiga nämnvärt, åtminstone inte under denna vintersäsong. Det kan till och med bli fråga om prissänkningar.

– Det har redan varit prishöjningar under året, kanske tio procent och uppåt. Alla råvaror har blivit dyrare och i distributionsledet har många köpt på sig lager när det ryktades att det fanns risk för brist på däck. Men det kan också betyda att priserna går ned när de måste bli av med lagret.

– Ett råd till konsumenterna är att inte köpa hos första bästa utan att prata med flera verkstäder och jämför. Det kan också löna sig att avvakta lite och följa prisutvecklingen, säger Fredrik Ardefors.

Lars Brandelius/TT