USA:S EKONOMI

Infrastruktur och utbildning i Bidens budget

USA:s president Joe Biden. Bild: Andrew Harnik/AP/TT

USA (TT-Reuters)

6 000 miljarder dollar – med fokus på infrastruktur, utsatta skolor, klimatinitiativ och cancerforskning.

Vita huset väntas nu presentera den demokratiske presidenten Joe Bidens första budgetförslag.

Delar av budgeten lade fram redan i april men dokumentet uppges nu ha utökats med poster rörande bland annat bistånd och invandring.

Det federala USA har brutet räkenskapsår som löper från den första oktober till den sista september. Statsbudgeten måste godkännas av kongressen och det är inte sannolikt att den går igenom i sin nuvarande form. En presidents budgetförslag ses mer som ett politiskt dokument och en utgångspunkt för förhandlingar.

Kongressens republikaner, som ideologiskt förordar en liten statsapparat, lär dock inte vara lättövertalade. Ingen av dem röstade för det covidhjälppaket på 1 900 miljarder dollar som antogs kort efter Bidens tillträde. Vita husets infrastrukturreform på 2 200 miljarder dollar har inte heller landat i god jord. Nyligen lade Republikanerna fram ett motförslag värt 928 miljarder dollar.

Att presidenten lovat att finansiera sina förslag genom högre skatter för bolag och landets rikaste utgör ytterligare en nagel i ögat på motståndarpartiet.

Finansminister Janet Yellen sade på torsdagen att Bidens budget kommer att leda till att statsskulden blir större än landets ekonomi.

Tina Magnergård Bjers/TT