RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Inflationen spås ha toppat

I veckan får vi veta vad inflationen landade på i både Sverige och USA under juli månad. Arkivbild. Bild: Chris Anderson/TT

Ekonomi (TT)

I juni var inflationen i både Sverige och USA högre än väntat.

I veckan kommer nya siffror för juli.

– Det skulle vara välkommet om momentum i USA lugnar ned sig, säger Torbjörn Isaksson på Nordea.

På onsdag kommer nya inflationssiffror från USA och på fredag är det dags för de svenska siffrorna.

– Inflationen har kommit in högre under sommaren än vad både Riksbanken och ekonomerna hade väntat sig. Junisiffran som kom i juli var en överraskning på uppsidan både för amerikansk och svensk del, säger Maria Landeborn, seniorekonom på Danske Bank.

De flesta bedömare räknar med att inflationen kommer fortsätta att vara hög året ut och även en bra bit in i 2023.

Elen eldar på

Under hösten och vintern väntas främst elpriserna elda på inflationen i Sverige enligt Maria Landeborn, som säger att det är "svårt att se någon ljusning" när det kommer till elen.

I juni var matpriserna det som påverkade inflationen allra mest. Jämfört med samma period förra året har maten blivit drygt 11 procent dyrare.

Både Danske Bank och Nordea räknar med att matpriserna ökade med 1,5 procent i juli jämfört med månaden innan.

– Det är mycket, men det kan vara så att en del av ökningen är säsongmässig. Ser vi på världsmarknaden finns ljusglimtar i form av att spannmålspriserna har fallit tillbaka, det talar också för att matprisinflationen bör lugna ner sig längre fram, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

En annan indikation på att det kan lätta framöver är enligt Torbjörn Isaksson att både råvarupriserna och transportkostnaderna från Asien till USA och Europa har fallit.

– Det ger hopp om att våra prognoser om betydligt lägre inflation om ett år besannas, säger han.

Men innan dess kan det bli värre, beroende på vad som sker på energiområdet.

– Vi hade en tillfällig lättnad i energipriserna i juli och visst kan elpriset tänkas vara lågt även i augusti. Men tittar man framåt hösten så är det mycket som tyder på mycket kraftiga prishöjningar på el, säger Torbjörn Isaksson.

Kan ha nått toppen

I USA har inflationen varit hög längre än i Europa. Där började den stiga redan förra våren. Enligt Maria Landeborn på Danske Bank kan vi nu ha sett toppen.

– Inflationen i USA väntas falla tillbaka något jämfört med juni. Det finns flera tecken på att prisökningarna kan avta för amerikansk del, säger hon.

Att oljepriset har vänt ned till nivåer från före Rysslands anfallskrig mot Ukraina är ett sådan tecken. Ett annat är att priset på insatsvaror, som är ett delindex i det amerikanska inköpschefsindexet, sjönk kraftigt i juli.

– Det var det fjärde största fallet någonsin och det kommer så småningom att gynna konsumenterna, säger hon.

Enligt Torbjörn Isaksson har utvecklingen i USA det senaste året föregått utvecklingen i Europa med några månader. Därför är det extra viktigt nu vad som sker med den amerikanska inflationen.

– Det skulle vara välkommet om man såg att momentum i inflationen lugnar ned sig i USA, det skulle vara ett första tecken på att inflationsbrasan håller på att kylas av, säger han.

Johanna Ekström/TT

Fakta

Sverige:

I juni låg inflationen, mätt enligt KPIF, på 8,5 procent på årsbasis. Analytikerna väntar sig en inflation på 8,3 procent i juli.

USA:

Inflationen på årsbasis låg på 9,1 procent i juni. För juli väntar sig analytikerna en inflation på 8,7 procent.