DET SVENSKA FÖRETAGSKLIMATET

Ikea öppnar småbutiker

Ikea planerar att öppna ett tiotal nya konceptbutiker runt om i landet under hösten. Arkivbild. Bild: IKEA

Ekonomi (TT)

Ikea planerar att öppna ett tiotal nya specialbutiker runt om i Sverige innan året är slut. Först ut är Norrköping.

– Det handlar om ett nytt butiksformat som ska komplettera de varuhus vi redan har, säger Reza Shomali, utvecklingschef på Ikea Sverige.

Komma närmare

Det rör sig om mindre konceptbutiker där kunder ska kunna få hjälp med planering av exempelvis kök eller garderobsinredning och att beställa hem varor. Det kommer inte att finnas produkter att köpa med sig direkt.

– Det vi försöker åstadkomma med det här testet är att komma närmare våra kunder. Det handlar att komma till städer och platser där vi i dag inte har fysisk närvaro, säger Reza Shomali.

Under pandemin har förändringar i konsumentbeteenden, som ökad e-handel, accelererat. Det är den snabba förändringstakten driver på arbetet med att hitta nya sätt att nå ut till kunderna.

Ikea ser det som ett utvecklingsprojekt och att de butiker som nu öppnas till en början ses som temporära.

Efter sommaren

Det nya konceptet ska testas i köpcentrum och shoppingkvartar i ett tiotal svenska städer, varav en butik i Ingelsta Shopping i Norrköping är först ut.

– Den ska öppnas så fort som möjligt efter sommaren, förhoppningsvis i september, säger Reza Shomali.

Även om Norrköping är den enda plats som hittills är beslutad är ambitionen att övriga planerade butiker också ska öppnas före årsskiftet. Vilka andra orter som är aktuella avslöjar inte Ikea i dag.

– Det handlar om att vara på platser där människor i dag kanske upplever att det är lite långt att åka till ett Ikea-varuhus, säger Reza Shomali.

Helena Wande/TT

Fakta

Ikea planerar att öppna ett tiotal mindre butiker runt om i landet dit kunder ska kunna komma och få hjälp med sådant som planering av garderobslösningar och kök. Först ut är en butik i Ingelsta Shopping i Norrköping. Enligt Ikea rör det sig om butiker på omkring 75 kvadratmeter.

Sedan tidigare har Ikea meddelat att man öppnar fyra nya butiker i olika format i Stockholmsområdet till och med 2025. Den första av dessa som Ikea kallar en planeringsstudio, på 700 kvadratmeter, i shoppingområdet Bromma Blocks öppnar i juli 2021.

I Stockholms innerstad finns sedan tidigare en Ikea-butik specialiserad på köksinredning och planering.

Ingka Group, som driver Ikea-varuhus runt om i världen har tidigare också aviserat satsningar på butiker i centrala lägen, bland annat i Paris, och har siktet inställt på flera europeiska stadskärnor.

Källa: Ikea