DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Ifo: Inga tecken på tysk recession

Synen på tysk ekonomi har ljusnat något, visar senaste upplagan av Ifo-index. Arkivbild Bild: Michael Probst AP/TT

Ekonomi (TT)

Affärsklimatet i Tyskland vänder oväntat uppåt – trots inflationsoron, skenande energipriser, Ukrainakriget och komponentbrist, visar ett månatligt index från analysinstitutet Ifo.

"Det finns för närvarande inga synbara tecken på en recession", skriver Ifo-chefen Clemens Fuest i en kommentar.

"Företagen var framför allt mycket mer nöjda med affärerna i nuläget", tillägger han.

Ifo-index steg till 93,0 i maj, upp från reviderade 91,9 i april. Snittprognosen bland analytiker låg på en marginell nedgång till 91,4, enligt en sammanställning av prognoser gjorde av Bloomberg.

Mörkare framtidsutsikter

Delindex som avspeglar synen på det ekonomiska läget just nu lyfte till 99,5, från reviderade 97,3 i april. Där låg förväntningarna på 96,8.

När det gäller framtidsutsikterna var det mörkare, konstaterar Fuest. Delindex steg där bara marginellt, till 86,9, från 86,8 i april.

"Bolagen är fortsatt skeptiska", skriver han i en kommentar.

Det är främst inom tillverkningsindustrin som stämningsläget stiger, trots en märkbar minskad efterfrågan och en negativ trend för orderingången.

Men även i tjänstesektorn var trenden positiv vad gäller synen på nuläget, enligt Ifo-index, för första gången sedan juni 2021. Fast när det gäller framtidsutsikterna pekar det nedåt, särskilt inom transport och logistik.

Delindex för handelssektorn vände uppåt efter två månader i rad med vikande utveckling. Även där var det synen på nuläget som stärktes och även om det inte var lika dystra tongångar om framtiden som tidigare är det pessimism som präglar detta perspektiv.

Sänkt BNP-prognos

Byggsektorns stämningsläge vände uppåt något efter fallet i april, fast även där är en majoritet av bolagen fortsatt pessimistiska enligt Ifo.

Inflationen i Tyskland lyfte till 7,8 procent i april, vilket är nästan fyra gånger högre än inflationsmålet för Europeiska centralbanken (ECB). Detta har gjort att ett allt större antal ECB-ledamöter har uttalat sig för räntehöjningar i sommar.

Tyskland är hela EU:s största ekonomi och högre räntor, vilket stramar åt kreditgivningen, befaras slå mot tillväxten – även för Sverige.

EU-kommissionen sänkte så sent som förra veckan sin tillväxtprognos för eurozonen till 2,7 procent i år – med varningsflagga för att det kan bli ännu tuffare om det blir stora störningar i ryska leveranser av naturgas till följd av Ukrainakriget och sanktioner.

Joakim Goksör/TT