Hur e läget, Andersson?

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson ska ge riksdagens talman en lägesrapport om hur uppdraget att försöka bilda regering går. Det är oklart om hon har mer att säga än att förhandlingar pågår. Bild: Anders Wiklund/TT

Politik (TT)

Idag ska S-ledaren Magdalena Andersson ge en lägesrapport till talmannen om försöken att bilda en regering. Hittills verkar förhandlingarna med Vänsterpartiet inte ha gett det underlag hon behöver för att bli statsminister.

När hon i tisdags bad riksdagens talman Andreas Norlén om mer tid sa hon att förhandlingarna dittills hade varit konstruktiva och att en uppgörelse skulle vara möjlig.

– Jag är redo att göra eftergifter för att vi ska komma överens, sade Andersson på en pressträff.

Håller tyst

Men hon ville inte ge några detaljer om var det kärvar eller vilka sakfrågor det kan handla om. Hon har dock flera gånger avfärdat krav som skulle innebära förändringar i budgeten för nästa år – det skulle bryta mot överenskommelsen med Centerpartiet om att inte förhandla budget med V.

Magdalena Andersson måste ha även Centerpartiets passiva stöd, det vill säga att C inte röstar emot henne, för att släppas fram som statsminister.

Fyra timmar efter Anderssons pressträff häromdagen mötte Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar upp i riksdagen för kommentarer.

– Vår inställning är att det här ska bli en överenskommelse i slutändan. Och en viktig komponent i den är att de sämst ställda pensionärerna ska få förbättringar. Vi har varit väldigt tydliga med det. Ett krav som vi ställer är att pensionerna ska höjas, sade hon och nämnde även stärkt sjukförsäkring som en viktig fråga.

Modesta krav

Modesta krav, kallade hon det. Därutöver vill V också ha någon form av avtal med regeringen för vad som ska gälla – spelregler – för tiden fram till valet i september nästa år om V:s roll som underlag till regeringen.

– - Det vi söker är en stabilitet för en svensk regering, sade V-ledaren.

Det finns ingen tid utsatt för när talmannen vill ha fredagens rapport från Magdalena Andersson. Men hennes sluttid, åtminstone denna vända, är satt till måndagen den 22 november kl 13. Lyckas hon få en överenskommelse med V till dess kan en omröstning om henne som statsminister hållas den 24 november.

Lars Larsson/TT

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Bild: Anders Wiklund/TT