CYBERATTACKERNA

Hundratusentals svenskar virusdrabbade

Få oroar sig över virusattacker, men relativt många drabbas, enligt en ny undersökning. Arkivbild. Bild: Uli Deck/AP/TT

Datasäkerhet (TT)

Sverige är bäst i Norden på att undvika virusattacker, enligt en ny undersökning. Samtidigt varierar säkerhetstänket i olika åldersgrupper, och hemmajobbandet har gjort att många slarvar.

Undersökningen, där drygt 3 000 arbetande svenskar, norrmän och danskar deltagit, är gjord av Kantar Sifo, Responsanalyse och Norstat, på uppdrag av datorföretaget HP.

Resultatet visar att en av tio svenskar är oroliga över att någon ska göra intrång i jobbdatorn, samtidigt uppger fyra procent att de blivit utsatta för virus eller intrång i jobbdatorn eller mobilen senaste året. Omsatt till personer är det omkring 200 000 människor.

Svenskarna bättre

Den siffran innebär att svenskarna är något bättre på att skydda sig mot, eller mer förskonade från, attacker jämfört med våra nordiska grannar. Sex procent av norrmännen säger sig vara drabbade och i Danmark är siffran åtta procent.

Säkerhetstänket är, enligt undersökningen, den stora skillnaden mellan länderna. 38 procent av svenskarna skjuter gärna upp en säkerhetsuppdatering, jämfört med 26 procent i Norge och 54 procent i Danmark. När det kom till att ansluta till offentliga nätverk var norrmännen flitigast, 51 procent svarade att det är något de gör med jobbdatorn på exempelvis resor. I Sverige och Danmark var siffran drygt 25 procent.

50-plussare utsatta

De svenska svarande mellan 50–64 år var den grupp som både oroade sig mest och utsattes oftast.

"Vi har blivit bättre på att skapa bättre beteenden genom att tidigt informera om digitala vanor i skola och på arbetsplatser, vilket kan tyda på att den något äldre målgruppen är mer utsatt och heller inte är lika medveten om konsekvenserna av ett intrång", säger Jenny Gustavsson, säkerhetsexpert på HP i ett pressmeddelande.

Marcus Alexandersson/TT