Hultqvist: Sänder en säkerhetspolitisk signal

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) välkomnas ombord på danska fregatten Niels Juel i samband att han ska träffa sina danska och brittiska kollegor i Köpenhamn. Bild: Johan Nilsson/TT

Ukrainakriget (TT)

Tillsammans med Danmark och Storbritannien ska Sverige öva i Östersjön inom ramen för snabbinsatsstyrkan JEF.

En säkerhetspolitisk signal gentemot Ryssland, menar försvarsminister Peter Hultqvist (S).

– Vi är suveräna stater, vi kan inte anpassa oss efter Ryssland, säger han till SVT.

Sverige är med i Joint Expeditionary Force (JEF) sedan 2017 och i dag inleds en övning i Östersjön tillsammans med Danmark och Storbritannien.

– Vi vill visa rätten till fri navigation, vill vill visa vår rätt att agera i Östersjön enligt internationell lag. Vi sänder naturligtvis också en säkerhetspolitisk signal genom detta. Vi är beredda att samverka med länderna inom JEF, säger den svenske försvarsministern Peter Hultqvist till SVT.

"Gör våra egna val"

Han får frågan om Ryssland kan uppfatta övningen som en provokation.

– Vi gör våra egna val. Vi gör våra egna övningar. Vi samarbetar med dem vi vill. Vi är suveräna stater, vi kan inte anpassa oss efter Ryssland, säger Hultqvist till SVT under sitt besök i Köpenhamn.

Snabbinsatsstyrkan JEF leds av Storbritannien. Även de övriga nordiska länderna, de tre baltiska staterna och Nederländerna ingår.

Enbart den svenska korvetten HMS Karlstad och den danska fregatten HDMS Niels Juel samt svensk helikopter ska delta i övningen som inleds i dag.

Hultqvist ska inom kort vara med på en gemensam presskonferens tillsammans med Danmarks försvarsminister Morten Bødskov och Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace.

Bødskov och Wallace träffades tidigare på förmiddagen och efteråt meddelades det att Danmark har skrivit under ett avtal om att stärka sitt försvarssamarbete med Storbritannien.

– Det är krig i Europa, som alla vet. Ryssland har startat ett krig i Ukraina. Storbritannien och Danmark har varit tätt allierade i många år, säger Bødskov enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Avtalet ska säkra att de båda Nato-länderna kan ha ett tätare och mer praktiskt samarbete i Baltikum och Östersjön.

– Nato är kärnan i vår gemensamma säkerhetsstruktur. Det här handlar i grunden om om ett tillägg till Nato. Ett praktiskt samarbete, säger Bødskov.

Planerad sedan tidigare

Övningen är planerad sedan tidigare, men bekräftades slutligen den 22 februari, enligt Hultqvist. Runt två dygn senare invaderade Ryssland Ukraina.

– Vi övar med jämna mellanrum inom ramen för JEF, men nu tog vi en extra chans att öva tillsammans mot bakgrund av det kraftigt försämrade omvärldsläget, säger Jimmie Adamsson, kommunikationschef vid tredje sjöstridsflottiljen, till TT.

Övningen kommer att inriktas på att träna att upprätta en gemensam lägesbild.

– Man spanar med sina sensorer, radar och annat, sedan för man över information till varandra och skapar en bild av hur det ser ut på ytan och i luften. Det kan låta ganska grundläggande, men det är grunden för allt – att vi har samma bild av omvärlden, säger Jimmie Adamsson.

Rättad: I en tidigare version fick Jimmie Adamsson fel efternamn.

Cecilia Klintö/TT

Fakta

Sverige är med i Joint Expeditionary Force (JEF) sedan 2017.

Övriga nio länder är Finland, Norge, Danmark, Island, Estland, Lettland, Litauen, Nederländerna och Storbritannien.

JEF, som startades på brittiskt initiativ 2014, beskrivs som ett ramverk för en snabbinsatsstyrka.

Insatsstyrkan, eller delar av den, ska snabbt kunna sättas på fötter i en kris- eller konfliktsituation. Den ska kunna hantera ett brett fält av uppdrag och arbeta inom ramen för en FN-, Nato- eller EU-insats i händelse av kris, med fokus på norra Europa.

JEF-länderna har uttalat att insatsstyrkan ska kunna verka i en gråzonssituation, det vill säga ett tillstånd mellan fred och krig som karaktäriseras av otydlighet och osäkerhet.

Den 22 februari enades de tio länderna i JEF om att genomföra en rad gemensamma militärövningar i norra Europa till lands, till sjöss och i luften.

Den övning som genomförs i södra Östersjön fredag till och med söndag ska enligt JEF demonstrera de tio staternas "rörelsefrihet i Östersjön".

Källor: Försvarsdepartementet och Forsvarsministeriet i Danmark.