RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Högre ränta väntar norrmännen

Räntehöjning förutspås i grannlandet. Arkivbild. Bild: Tore Meek/NTB/TT

Ekonomi (TT)

Räntehöjningarnas tid kommer. Och bland de första i ledet är Norge.

– Vi räknar med en höjning i september, säger Kjetil Olsen på Nordea i Norge.

Blir det en räntehöjning kryper den norska styrräntan över nollstrecket för första gången sedan pandemins början och det första höjningen på tre år. Landet blir också det första i Västeuropa, efter Island, som höjer sin ränta sedan 2019 då Danmark höjde en aning. Europeiska centralbanken har inte höjt sin ränta sedan 2011.

Även banken SEB tror på en norsk höjning.

Den norska ekonomin går så pass bra att Norges bank måste strama åt – dags då att korka upp champagnen och glädja sig åt att pandemikrisen i princip då är över, anser Kjetil Olsen, som är chefekonom på Nordea i Norge.

– Ja, det är glädjande. Smittotalen sjunker, restriktionerna avvecklas och nio av tio av de 200 000 som blev arbetslösa under krisen är redan tillbaka i jobb, säger Kjetil Olsen.

Norges bank har sammanträde på torsdag och kan i teorin höja räntan redan då. Men det tror inte Kjetil Olsen.

– Jag ser det som uteslutet. Banken sade tidigare att räntan ska höjas först i december. Men Norges ekonomi har förbättrats snabbt, så nu blir det nog i september.

Precis som svenska Riksbanken måste Norges bank balansera på en knivsegg. Höjer man räntan för tidigt så sjunker inte arbetslösheten. Höjer man för fort kan bopriserna stiga för mycket och hushållen börja låna för mycket pengar.

Redan haft effekt

Talet om räntehöjningar har dock redan haft effekt. I Oslo har de snabba boprisökningarna stannat upp.

– Osloborna har förstått att räntehöjningen snart är här och att bolånen då blir dyrare. Det har dämpat boprisutvecklingen.

I dag är en svensk krona lika mycket värd som en norsk. En norsk räntehöjning skulle kunna göra den svenska kronan något billigare för norrmännen, vilket i sin tur skulle kunna sätta fart på gränshandeln.

– Men den effekten är väldigt liten jämfört med om restriktionerna för resor till och från Sverige försvinner helt, säger Kjetil Olsen.

Fullvaccinerade

I dag får norska medborgare besöka Sverige utan att tvingas i karantän efteråt om de är fullvaccinerade.

Banken SEB räknar med ytterligare räntehöjningar längre fram.

– Vi ser två höjningar per år fram till 2023, skriver bankens Norgeexpert Lina Fransson i en analys.

Norges bank har räknat med att vaccinationerna skulle gå bra och att restriktionerna i samhället skulle lyftas under våren och sommaren.

– Den prognosen ser ut att hålla, skriver Lina Fransson på SEB.

Jonas Fredén/TT