CORONARESTRIKTIONERNA

Hindren borta – fest på Norgegränsen i natt

Riksväg 22, sedd från Norgesidan. Arkivbild. Bild: Torstein Bøe/NTB/TT

Norge (TT)

De fysiska gränshindren är borta. I natt öppnade den 160 mil långa gränsen mellan Sverige och Norge – men många kommer fortsatt att covid-testas.

Öppnandet firades med musik och flaggor i Kornsjø.

– Det känns som om vi har levt i ett krig, säger en av de boende till tidningen Halden Arbeiderblad.

Runt 50 personer samlades på bron över till Dals-Eds kommun med både svenska och norska flaggor.

Gränsen mellan Norge och Sverige är den längsta och äldsta mellan två länder i Europa. Sedan 1751 har gränsen fått vara orörd, skriver norska Verdens Gang.

– Det har varit helt obegripligt. Det är ett tillstånd vi aldrig trodde att vi skulle få uppleva. Nu ska vi bara fira, säger Lise Berit Grønberg, ordförande i Kornsjø samfällighetsförening och initiativtagare till festen.

Även om gränshindren nu är borta är det ännu inte helt fritt fram. Polisen ska kunna göra stickkontroller och beredskapen är fortsatt höjd.

Många kommer att covid-testas. Inreserestriktionerna till Norge gäller fortsatt för alla som bor utanför EES-området och boende i Storbritannien och Schweiz, skriver NTB.

Människor måste fortsatt vara försiktiga, framhåller myndigheterna.

Den norska regeringen beslutade tidigare att påbörja en utfasning av inreserestriktionerna, inklusive reglerna för karantän och testning. Lättnaderna sker i tre faser varav den första inleddes den 25 september.

Niklas Svahn/TT