DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Hård inbromsning på bostadsmarknaden

Antalet sålda villor och bostadsrätter föll och priserna sjönk på många håll i landet i maj, enligt Svensk Mäklarstatistik. Arkivbild Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Priserna på bostadsrätter sjönk i maj, medan villapriserna var oförändrade, enligt Svensk Mäklarstatistik.

Samtidigt bromsar det in kraftigt, med tydliga fall för antalet sålda villor och bostadsrätter jämfört med i fjol.

Det handlar både om volymer och priserna, enligt Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

– Volymminskningen är signifikant, säger han.

– Det var ett bra tag sedan vi hade så här många minustecken som vi ändå har på prisutvecklingen – nu är det egentligen över hela linjen på bostadsrätter och dessutom på villor i Stockholm, tillägger han.

Inflation och räntor

Han väljer själv att beskriva det som utspelar sig som en avmattning, som efter två års kraftiga prisuppgångar och hög aktivitet känns naturlig. Letar man efter faktorer som driver på utvecklingen handlar det om inflation och räntor, enligt Sandegren.

Uppvärmning, el, avfallshämtning, vatten har blivit dyrare samtidigt som räntekostnaderna äter upp allt mer köpkraft..

Antalet sålda bostadsrätter föll med 13 procent i maj jämfört med motsvarande månad i fjol. För villor var nedgången ännu större, 16 procent.

På riksnivå sjönk samtidigt priset på en bostadsrätt i maj med 1 procent mot månaden före. Och i Storstockholm var prisnedgången 2 procent, enligt månadssiffror från Svensk Mäklarstatistik.

Stor-Malmö mot strömmen

Stormalmö gick dock mot strömmen, men en prisökning på 1 procent i maj.

När det gäller villor gick priserna i sidled på riksnivå, med en nedgång på 1 procent i Storstockholm.

Suget efter fritidshus är dock hög. Där har priserna lyft med 12 procent i årstakt till ett medelpris på 2 436 000 kronor.

Senast som bostadspriserna gick ned på bred front under en lite längre period var under andra halvåret 2017, i samband med skärpta amorteringskrav på de högst belånade bostadsköparna.

Då var det dyraste marknaderna – som Stockholm och delar av Göteborg och Uppsala – som ledde utvecklingen. Samma mönster syns även nu.

– Det är just i Stockholm där vi ser minustecken både på villor och bostadsrätter, säger han.

Försiktig med prognoser

Han är försiktig med att göra prognoser framåt.

– Men om det skulle bli prisfall på låt oss säga 10 procent ligger priserna fortfarande betydligt högre än vad de gjorde för två år sedan, säger han.

Han räknar dock att det blir en säsongsmässigt svag bostadsmarknad med fortsatta volymfall över sommarmånaderna, som det brukar bli, vilket i sig kan leda till prisnedgångar.

– Med den här inledningen är det väl troligt att vi kan se fram emot en ganska sval bostadsmarknad.

Joakim Goksör/TT