DET NYA ARBETSLIVET

Här är superförmågorna företagen slåss om i höst

Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Arbetsmarknaden börjar åter igen röra på sig efter den tuffa pandemiperioden. I höst kommer ett antal superförmågor vara högst eftertraktade hos företagen, skriver Di.

Det kommer bli en het arbetsmarknad i höst, menar Lennart Hedström, vd på TRR. Bland annat finns det ett sug hos många att byta karriär efter pandemin, och många företag skriker efter kompetens.

Samtidigt har kraven blivit tuffare och företagen söker inte bara spetskompetens längre. Arbetsgivare vill även ha kompetenser som samarbetsförmåga, stresstålighet och flexibilitet, samt en nyfikenhet inför utmaningar. Enligt Lennart Hedström går det inte längre att leva på gamla meriter, och han tipsar om att skriva ett skräddarsytt cv inför varje ansökan.

– Du är kanske utbildad civilekonom, men vilket värde kan du ge organisation? Lyft fram styrkor som att du bjuder på din kunskap eller har en fallenhet för att göra andra bättre. Det är förmågor som kommer att bli ännu viktigare, säger Lennart Hedström till Di.

Di: ”Lägg också till något till varje position, som att du blev månadens säljare, fick pris som årets värderingsbärare eller sänkte verksamhetens kostnader med 10 miljoner kronor genom en it-upphandling.”