REGERINGSBILDNINGEN

Han vill se en starkare näringsminister

Företagarnas vd Günther Mårder delar inte ut något toppbetyg. Arkivbild. Bild: Carl-Olof Zimmerman/TT

Ekonomi/Politik (TT)

Inledningsvis nyfiken och engagerad. Men med tiden blev han urvattnad och försiktig.

Företagarnas vd Günther Mårder vill nu se en ny starkare näringsminister.

Ibrahim Baylan satte som minister klent med avtryck på näringspolitiken, även om han inledningsvis var nyfiken, tillgänglig och lyssnande, enligt Günther Mårder som basar för intresseorganisationen för småföretagare.

Fast nyfikenheten omsattes aldrig i någon stilbildande politik i hur näringslivets konkurrensförmåga kan stärkas, enligt Mårder.

– Det är otydligt vad han har velat.

Günther Mårder vill inte se ännu en näringsminister som, enligt hans beskrivning, använder posten som en språngbräda för den politiska karriären.

– Då krävs det att man håller sig ganska väl med alla läger, vilket leder till att man blir lite urvattnad och lite försiktig, säger Mårder.

Före Baylan var det Mikael Damberg som var näringsminister. Han blev senare inrikesminister och har nämnts som statsministerkandidat. Även Baylan har ibland pekats ut som mogen för ännu högre uppdrag.

Företagarnas vd vill inte direkt peka ut någon namngiven person som favoritkandidat till ny näringsminister.

– Men summerar man en dröm så vill man ha en näringsminister som är starkt kunnig kring förutsättningarna för hur jobb skapas, i kombination med att det är en person som är stark i regeringen, säger Günther Mårder.

Olle Lindström/TT