CORONARESTRIKTIONERNA

Hallengren: Kan bli jobbigare höst än vi trott

Folkhälsomyndighetens modeller tyder på att smittspridningen ökar i höst. Arkivbild Bild: Fredrik Sandberg/TT

Coronaviruset (TT)

Folkhälsomyndigheten anser att det inte är läge att nu lätta på restriktioner.

Socialministern Lena Hallengren (S) håller med och varnar för en jobbigare höst än väntat.

Folkhälsomyndigheten, FHM, har tagit fram tre nya scenarier för smittspridningen i höst. I samtliga räknar man med att smittspridningen ökar.

Anledningen är att kontakterna människor emellan, av allt att döma, kommer att öka, samtidigt som den mer smittsamma deltavarianten av covidviruset även fortsättningsvis kommer att vara dominerande.

Scenarierna är dock mer osäkra än de tidigare. Det beror bland annat på att mycket fortfarande är okänt om viruset.

"Det är till exempel inte helt klarlagt hur mycket mer smittsam deltavarianten är. Det finns också en stor risk för klusterutbrott bland ovaccinerade grupper. Även människors kontaktbeteende och följsamhet till rekommendationerna påverkar hur smittspridningen utvecklas", uppger generaldirektör Johan Carlson i ett pressmeddelande.

Öka vaccinationsgraden

Socialminister Hallengren tar fasta på framförallt en del i FHM:s nya rapport.

– Vi måste få upp vaccinationsgraden ytterligare. Vi har en hög vaccinationstäckning, men inte överallt och inte i alla grupper, säger hon till TT.

När det gäller att lätta på restriktioner ytterligare, håller hon med FHM.

– Det är som Folkhälsomyndigheten säger att i dagsläget, med den smittspridning, som sker så är det inte läge att avveckla restriktioner, säger Hallengren.

Hon påpekar dock att regering tidigare sagt att nästa steg i lättnaderna kan komma att tas i september.

– Där är vi ju inte än. Vi behöver återkomma. Men det här är ett jätteviktigt underlag för regeringen naturligtvis, säger Hallengren.

Inte uteslutet

TT: Så det är inte uteslutet med nya lättnade i början av september?

– September är en månad med fyra veckor som alla andra och vi har inte gett några exakta datum, säger Hallengren

– Jag tror att svenska folket förstår att vi har en tilltagande smittspridning om än från låga nivåer. Om man inte bryr sig om de restriktioner som ligger och inte ökar på vaccinationsgraden så kan det bli en jobbigare höst än vad vi trott.

I FHM:s värsta scenario tros antalet nya inläggningar per dag på en vanlig vårdavdelning att bli nästan 70 patienter under den första halvan/mitten av oktober, medan antalet iva-inläggningar förväntas bli drygt tio.

För de andra två scenarierna tros antalet personer som blir så svårt sjuka att de behöver sjukhusvård att bli cirka hälften så många, eller ännu färre. Men även för dessa scenarier väntas läget vara som värst i mitten av oktober.

Oklar smittsamhet

I de olika scenarierna har FHM gjort ett antal antaganden. Exempelvis att skyddseffekten av Astra Zenecas vaccin efter två doser är 60 procent för personer 70 år eller äldre och att skyddseffekten av Pfizer-Biontechs vaccin är 95 procent efter två doser. Därutöver räknar myndigheten med att en genomgången naturlig infektion resulterar i immunitet.

På grund av scenarierna gör FHM bedömningen att det för tillfället inte går att "anpassa" de nuvarande smittskyddsåtgärderna. Å andra sidan föranleder inte scenarierna att ytterligare åtgärder behövs, skriver myndigheten.

Frågetecken kring deltavariantens smittsamhet ställer till beräkningarna, konstaterar FHM. I tidigare scenarier har myndigheten räknat med att denna variant är 50 procent mer smittsam, jämfört med alfavarianten som dominerade i vintras. I dessa scenarier, däremot, skruvar myndigheten upp siffran och räknar i stället med att den är 60 procent respektive 70 procent mer smittsam än alfavarianten.

Det bästa för att förhindra en förvärrad situation är en hög vaccinationstäckning, enligt myndigheten.

Johan Nilsson/TT

Fakta

De grundläggande råden för att bromsa coronapandemin kvarstår: tvätta händerna ofta och noga, håll avstånd till andra och stanna hemma vid symtom.

Därutöver finns även ett antal restriktioner. Antalet personer som får samlas är fortfarande rejält begränsat, även om det i dag är tillåtet att betydligt fler samlas utomhus än inomhus. På restauranger får max åtta personer sitta tillsammans inomhus, med minst en meters avstånd till andra sällskap. Utomhus bedöms risken för smitta vara mindre, och därför finns ingen begränsning för hur många som får sitta tillsammans ute.

Inomhusarrangemang med anvisade sittplatser, till exempel på biografer, får ha upp till 300 deltagare, men varje sällskap får inte vara fler än åtta personer, och sällskapen ska kunna hålla minst en meters avstånd i sidled.

Utomhus får betydligt fler samlas, om det finns sittplatser får upp till 3 000 personer delta i ett utomhusarrangemang.

Arrangören är den som ska ha koll på vilka regler som gäller och se till att de följs.

Utan sittplatser får max 50 personer samlas inomhus och 600 utomhus.

Även begravningar omfattas av samma restriktioner som andra evenemang, men får alltid ha minst 20 deltagare oavsett hur stor lokal den arrangeras i. Om fler får delta beror på om begravningen hålls inomhus eller utomhus och om deltagarna har anvisade sittplatser.

Utomhusdemonstrationer får ha max 1 800 deltagare.

Vid motionslopp får max 900 deltagare samtidigt befinna sig i start- och målområdet.

Sedan den 15 juli finns inget krav på att man i inomhuslokaler ska ha ett visst antal kvadratmeter per person, men på många håll behåller näringsidkare den regeln för att undvika trängsel.

Ansvariga för verksamheter i lokaler som kan få plats med 500 personer eller fler måste göra riskbedömningar om det finns risk för trängsel. I så fall måste de som ansvarar se till att minska risken för trängsel.

När det gäller exempelvis marknader, mässor, nöjesparker och djurparker finns inga deltagarbegränsningar, men den som driver verksamheten ska se till att antalet besökare begränsas till en mängd så att det går att undvika trängsel och att besökare kan hålla ett säkert avstånd till varandra.

Sedan i mitten av juli får biljetter säljas till alla platser på långfärdsbussar och fjärrtåg, men passagerarna ska fortfarande vara försiktiga och inte resa med symtom.