CORONARESTRIKTIONERNA

Gurgling ska spåra covid-19 i Stockholms skolor

Kommunala grund- och gymnasieskolor i Stockholm ska ingå i en pilotstudie om gurgeltester. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Coronaviruset (TT)

Elever och personal på Stockholms kommunala skolor ska ingå i en pilotstudie med gurgeltester. Förhoppningen är att testerna blir ett effektivt sätt att upptäcka smittspridning av covid-19.

Ett test med koksaltlösning som gurglas i munnen istället för provtagning i näsa och svalg ska minimera obehaget för barnen och ungdomarna så mycket som möjligt.

Proverna ska användas av den elev eller medarbetare som inte har symtom men som varit i närheten av någon som bekräftats smittad av covid i klassen eller arbetslaget, skriver Stockholms skolborgarråd Isabel Smedberg-Palmqvist (L) samt Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i ett pressmeddelande.

Personen får ett provkit från företaget Samtrans som beställs av rektorn, testet görs hemma och tas med till skolan dagen därpå för att skickas på analys.

En vecka

Studien som pågår i en vecka från den 5-12 oktober, omfattar såväl grundskolor som gymnasieskolor och är ett samarbete mellan Stockholms stad, Region Stockholm och Karolinska Universitetslaboratoriet.

Om piloten fungerar väl ska verksamheten utvecklas till övriga kommuner och fristående skolor.

Saliv viktigast

Enligt ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall i Västra Götalandsregionen, som också provar testerna i skolan, är gurgelprov en säker testmetod. Han uppger också att testet använts utomlands.

– Det finns en validering för testet, det vill säga att testet är säkert och väl prövat, sade han nyligen till TT.

Folkhälsomyndigheten konstaterade i augusti att det är upp till varje region att avgöra vilka provtagningsmetoder som ska användas.

"Folkhälsomyndigheten förespråkar att använda prov från näsa, svalg och saliv vid egenprovtagning men saliven är det viktigaste provmaterialet av de tre. Vi har själva inte utvärderat gurgling som provtagningsmetod och i den litteratursammanställning vi producerade hösten 2020 var det endast ett fåtal studier med gurgling som ingick som underlag. Numera känner vi till att det finns fler vetenskapliga artiklar som visar att gurgling är en bra metod för provtagning men vi har själva inte utvärderat dem", skriver utredaren Andreas Bråve i ett mejl.

Hanna Schück/TT