ENERGIPRISERNA

Göteborgs värmeverk kan ställas om till olja

Att elda med olja höjer koldioxidutsläppen med 30 procent, jämfört med naturgas. Bild från oljerigg i Norge. Arkivbild. Bild: Larsen, Håkon Mosvold/NTB/TT

Energi (TT)

Två reservkraftverk i Göteborg kan behöva gå på olja till vintern. Det oroar drift- och säkerhetsansvarige, som inte kan utesluta ett haveri när det är som kallast.

Rya kraftvärmeverk och Rosenlundsverket i Göteborg förbereds nu för att kunna gå på olja till vintern, rapporterar Göteborgs-Posten.

Värmeverken är reservanläggningar för fjärrvärme som i vanliga fall går på naturgas, men beroende på gassituationen i vinter kan båda i stället behöva kunna gå på olja.

Det är osäkert hur de kommer att påverkas om de behöver använda reservbränsle under en längre period. Gasturbinerna i Rya kraftvärmeverk är inte tänkta att gå på olja mer än en tiondel av den totala drifttiden.

– Vi har aldrig testat, så vi vet inte, säger Daniel Eklund, verksamhetsansvarig för drift och säkerhet på Göteborg energi till GP.

EU har uppmanat alla medlemsländer att minska gasanvändningen med 15 procent och priset på naturgas är betydligt högre än olja. Prestandan skulle dock sänkas med 70 procent om man blir tvungen att gå över, tror Eklund, som därför önskar att reservverken får använda mer naturgas.

– Vi vill ju inte chansa på någonting som vi inte tror på för då kan vi hamna i ett läge att vi får ett haveri när det är som kallast i vinter, säger han.