KRIGET I UKRAINA

Gazprom flaggar för leveransproblem

Det ryska gasmonopolet Gazprom hänvisar till force majeure och räknar med leveransproblem. Arkivbild. Bild: Michael Probst AP/TT

Ekonomi (TT)

Det ryska gasmonopolet Gazprom har deklarerat så kallad force majeure för leveranserna av gas till åtminstone en europeisk kund, rapporterar Reuters med hänvisning till ett brev nyhetsbyrån tagit del av.

Gazprom hävdar enligt Reuters att leveransåtaganden inte kan fullföljas med anledning av extraordinära omständigheter bortom bolagets kontroll.

Uppgifterna om leveransproblemen kommer inför det att Gazprom på torsdag ska ha avslutat ett planerat underhåll av gasledningen Nord Stream 1, mellan Ryssland och Tyskland.

Leveransvolymerna av gas från Ryssland minskades ned till 40 procent av normala nivåer redan före underhållsarbetet och osäkerheten är stor kring hur leveranserna kommer se ut fram över.

Brevet som Reuters tog del av på måndagen är daterat till den 14 juli.

Uppgifterna rapporteras samtidigt som priset på naturgas backar något, ned med 1 procent i terminshandeln på råvarubörsen i Amsterdam. Prisnedgången kom sedan den ryska affärstidningen Kommersant rapporterat att en turbin efter reparation i Kanada hade flugits till Tyskland för installation i Nord Stream 1-ledningen.

Leveransvolymerna via andra gasledningar från Ryssland till EU har också strypts samtidigt som efterfrågan på naturgas ökar i värmeböljan som etablerat sig över Europa, där behovet av nedkylning ökar.