G20-ledarna godkänner global bolagsskatt

Ledarna för världens mäktigaste länder poserar för ett "familjefoto" under G20-mötet i Rom på lördagen. Bild: Erin Schaff/AP/TT

Ekonomi (TT-AFP-AP)

Ledarna för G20-länderna har godkänt förslaget om att införa en global bolagsskatt.

USA:s president Joe Biden säger att uppgörelsen "omformar vår globala ekonomi".

Beslutet – som formellt ska klubbas på söndag – innebär införandet av en global miniminivå på 15 procents bolagsskatt och ett tillhörande paket för att flytta beskattning av delar av vinsten på multinationella storföretag till länder där försäljningen äger rum. Den rådande principen är att bolagen vinstbeskattas där huvudkontor och produktion ligger.

– I dag godkände alla G20-länders ledare en historisk överenskommelse om nya internationella skatteregler som kommer att få stopp på den skadliga tävlan om att beskatta företag så lågt som möjligt, säger USA:s finansminister Janet Yellen.

"Mer än en skatteuppgörelse"

Lönsamma multinationella bjässar – med en vinstmarginal på över tio procent och en global omsättning som överstiger 20 miljarder euro – berörs av de nya reglerna, som efter G20-ledarnas besked på lördagen ska implementeras i nationell lagstiftning runt om i världen.

Tanken är att hindra bolagsjättarna från att utnyttja skatteparadis.

Joe Biden hade ursprungligen velat se en skatt på 21 procent. Men efter lördagens uppgörelse i Rom twittrade han att "det här är mer än en skatteuppgörelse – det är diplomati som omformar vår globala ekonomi".

Vaccin till fattiga länder

G20-länderna diskuterade också, på denna den första av två mötesdagar, andra frågor som anses avgörande för ökad global rättvisa och jämlikhet.

Värdlandet Italiens premiärminister Mario Draghi lyfte fram behovet av att öka leveranserna av covid-19-vaccin till fattiga länder. Han påpekade att bara tre procent av befolkningen i jordens fattigaste länder är vaccinerade.

– De här skillnaderna är moraliskt oacceptabla och underminerar den globala återhämtningen, sade han och uppmanade till att göra "allt vi kan" för att uppnå WHO:s mål om att 70 procent av världens befolkning ska ha fått minst en spruta i mitten av nästa år.

Både Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping deltog via länk. Putin klagade över "ohederlig tävlan" och protektionism som skäl till den ojämlika vaccinfördelningen i världen.

Inget klimatbeslut

G20-länderna, som utgörs av 19 av världens större ekonomier samt EU, står tillsammans för 80 procent av världens BNP och nästan 80 procent av växthusgasutsläppen.

Mario Draghi vill att G20 inför veckans klimatkonferens i Glasgow ska enas bakom Parisavtalets 1,5-gradersmål. Men något sådant beslut togs inte på mötets första dag.