KRIGET I UKRAINA

G20: "De flesta medlemmarna" fördömer kriget

Toppledare planterar mangrove. Från vänster: Sydafrikas president Cyril Ramaphosa, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz, Australiens premiärminister Anthony Albanese, USA:s president Joe Biden, Indiens premiärminister Narendra Modi och Indonesiens president Joko Widodo. Bild: Dita Alangkara/AP/TT

Indonesien (TT-AFP)

Rysslands invasionskrig i Ukraina beklagas och fördöms av G20-ländernas ledare – men det finns också "avvikande åsikter".

De flesta länderna inom G20-gruppen fördömer kriget i Ukraina, men inte alla.

Det framgår av G20-ledarnas gemensamma deklaration som släpptes på onsdagsmorgonen, svensk tid, under Balimötets andra dag.

Medlemmarna "beklagar i starkast möjliga ordalag" Rysslands aggression mot Ukraina, heter det i uttalandet.

Formuleringarna i det väntade G20-uttalandet har varit omdiskuterade under toppmötet i Indonesien. Vanligtvis brukar samtliga medlemsländer komma överens om en gemensam kommuniké, men i och med att Ryssland ingår i G20 har dagens så kallade deklaration omgärdats av komplexitet och frågetecken. Enligt bedömare är skillnaden mellan en kommuniké och en deklaration att den förstnämnda är något som samtliga sidor kommer överens om, medan en deklaration innebär ett indirekt medgivande att alla medlemmar inte var ense.

Exakt vilka medlemsländer som fördömer kriget framgår inte.

G20-länderna uppger i deklarationen att kriget i Ukraina skadar den globala ekonomin samt varnar för hotet om kärnvapenanvändning. Medlemsländerna konstaterar även att internationell lag måste upprätthållas.

Fakta

G20:s medlemsländer möts på Bali i Indonesien, då Indonesien för närvarande är ordförandeland för stormaktsgruppen.

Gruppen grundades av den snävare stormaktssammanslutningen G7 1999. Den var först främst ett ekonomiforum, men har successivt kommit att få ökad politisk betydelse.

I G20 ingår: Argentina, Australien, Brasilien, EU, Frankrike, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Ryssland, Saudiarabien, Storbritannien, Sydafrika, Sydkorea, Turkiet, Tyskland och USA.

Årets toppmöte hålls i Nusa Dua på ön Bali, den 15 och 16 november.

Källa: g20.org, BBC