CORONARESTRIKTIONERNA

Frankrike utvidgar covidpass – trots protester

Turister bevittnar protester mot de utvidgade reglerna om covidpass i Marseille i lördags. Bild: Daniel Cole/AP/TT

Invånarna i Frankrike måste från och med i dag kunna visa upp ett särskilt hälsopass för att exempelvis kunna gå på café eller ta tåget. Reglerna träder i kraft trots fyra helger i rad av ilskna protester.

I lördags demonstrerade närmare en kvarts miljon människor runt om i Frankrike mot kravet på att kunna visa att man antingen är färdigvaccinerad, nyligen testats negativt eller tillfrisknat från covid-19 för att få utföra flera normalt vardagliga aktiviteter.

Sedan den 21 juli är covidpasset redan obligatoriskt på simhallar, biografer, teatrar och museer. Nu utvidgas reglerna till att gälla även caféer och restauranger – både inomhus och på uteservering – liksom resor med fjärrtåg.

Regeringen hoppas att kravet på covidpass ska få fler att vaccinera sig och hejda smittspridningen.

– Passet och vaccinationskampanjen bör hjälpa oss att undvika nya utegångsförbud och nedstängningar, säger hälsominister Olivier Véran till tidningen Le Parisien.

Kritikerna anser att reglerna innebär oacceptabla inskränkningar av de medborgerliga friheterna. Flera opinionsmätningar indikerar dock att en majoritet av fransmännen stödjer kravet på covidpass, som väntas gälla åtminstone till i november.