FLYGBRANSCHENS FRAMTID

Forsatta Arlandaköer trots ny terminal

Det är långa köer på terminal 4 och 5 på Arlanda flygplats. Foto: Ali Lorestani / TT kod 11950 Bild: Ali Lorestani/TT

Resor (TT)

Öppnandet av terminal 4 på Arlanda har minskat trängseln. Men kön till säkerhetskontrollen är lika lång som den i 5:an.

En TT-medarbetare som checkade in på terminal 4 på torsdagsmorgonen säger att kön genom säkerhetskontrollen tog en timme. Det är samma kötid som man har haft i terminal 5 på morgonen hela veckan.

– Den nya terminalen har avlastat ytorna som resenärerna vistas på. Men det är fortsatt ett högt tryck nu när sommarresandet kommit i gång och det gör att väntetiden i säkerhetskontrollerna skiftar, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia.

Han säger att man nu har mer personal på plats – och fler är på väg, vilket förhoppningsvis minskar kötiden.

– Vi såg i går att terminal 4 har lättat upp eftermiddags-peaken i terminal 5. Men det tar periodvis lite längre tid, framförallt på morgonen, säger Peter Wärring.

I går fick 25 flyg som annars skulle ha avgått från terminal 5 avgå från terminal 4 i stället. Sannolikt kommer det att bli likadant i dag.

– Ryan Air kommer att gå från terminal 4 i stället och det finns möjlighet för andra bolag att också göra det. Just nu vet vi inte exakt vilka plan som kommer att byta terminal, säger Peter Wärring.

Man uppmanar fortfarande resenärer att kolla med flygbolaget vad som gäller och när incheckning och bagageavlämning öppnar.

Vivvi Alström/TT