DET SVENSKA SKATTETRYCKET

”Försämra inte 3:12 reglerna – riskerar strypa jobbskapandet”

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen kan försämra 3:12 reglerna som en del av Socialdemokraternas hårda skattelinje. Det riskerar att strypa förmågan och möjligheten att skapa jobb, skriver Mathias Rebane, näringspolitisk talesperson på Företagarförbundet i ett pressmeddelande.

Finansminister Mikael Damberg har på senare tid pratat om miljonärsskatt och beredskapsskatt. Dolt i dessa uttalanden finns risk att han i sin iver jagar in skatteintäkter obetänksamt som kan komma att försöka försämra 3:12 reglerna.

Men det är inte läge att ge sig på Sveriges små och medelstora företagen som under de senaste 25 åren enligt SCB skapat 4 av 5 nya jobb, menar Mathias Rebane.

"Detta jobbskapande behövs nu efter pandemin och med en annalkande flyktingvåg från Ukraina mer än någonsin. Sverige har över 435 000 arbetslösa och för att skapa jobb till dessa är fåmansbolagen livsnödvändiga.”

I stället borde man förenkla 3:12 reglerna och stimulera de allra minsta företagen, drygt 70 procent av fåmansföretagarna som tar utdelning använder sig av förenklingsregeln. Det är hög tid öka incitamentet för företagare så att ta de kan öka sitt risktagande och således skapa fler jobb.

Pressmeddelande: Försämrade 3:12 regler hotar jobben - Förbättra i stället, och hjälp till att skapa jobb