DEN GLOBALA KONJUNKTUREN

Fitch sänker brittisk prognos

Mörka moln över brittiska centralbanken, Bank of England, i London. Arkivbild. Bild: Frank Augstein/AP/TT

Ekonomi (TT)

Kreditvärderingsföretaget Fitch sänker sin prognos för Storbritannien från "stabil" till "negativ", vilket innebära ett hot om sänkt kreditbetyg.

Egentligen skulle bolaget komma med en uppdatering av synen på landets utveckling först i december, men Fitch anser att utvecklingen kräver en avvikelse.

Orsaken är premiärminister Liz Truss regerings budgetplaner som enligt Fitch kan öka statsskulden till 109 procent av BNP till 2024, jämfört med årets 101 procent.

Att satsningarna presenterades utan kompensationsåtgärder eller någon oberoende utvärdering har skadat marknadernas förtroende för politikens ramverk, enligt kreditvärderingsbolaget.

Och även om regeringen backade om att sänka marginalskatten för höginkomsttagare i måndags kan "regeringens försvagade politiska kapital ytterligare undergräva trovärdigheten och stödet för regeringens finanspolitiska strategi".

Landet får behålla betyget AA- av Fitch. Skulle betyget komma att sänkas kan det leda till ett minskat intresse för statsobligationer därmed högre räntekostnader för Storbritannien.

Även ratingbolaget Moody's har varnat brittiska regeringen för omfattande skatteomläggningar.

Gustav Sjöholm/TT