FI varnar för räntesmäll

Erik Thedéen, generaldirektör vid Finansinspektionen (FI). Arkivbild. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ekonom (TT)

Högt belånade svenska hushåll kan nu komma att utsättas för stor press som konsekvens av stigande räntor. Den bedömningen gör Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen vid sitt anförande i Finansutskottet.

"Om konflikten blir långvarig och inflationstrycket ökar ytterligare kan det leda till att räntorna stiger mer och snabbare än vad vi har trott. Högre räntor kan i sin tur sätta press på högt belånade hushåll och kommersiella fastighetsföretag i Sverige", säger Thedéen i ett pressmeddelande gällande konsekvenserna av Ukrainakriget.

Thedéen poängterar att just de kommersiella fastighetsföretagen är särskilt känsliga för ränteökningar och hos FI följer man nu utvecklingen noga.

"För hushållen är det klokt att säkerställa att man har marginaler och att ta höjd för att räntorna kan stiga framöver", säger Thedéen.

I den senaste inflationsmätningen noterades den högsta nivån sedan december 1993, 4,5 procent enligt KPIF-måttet. Det har gjort att flertalet storbanker nu räknar med att Riksbanken kommer att höja styrräntan redan i år för att stävja inflationstrycket.

Thedéen varnar för en tuff situation med en inflationsspiral.

"Vi står med andra ord potentiellt inför ett stagflationscenario präglat av stigande inflation och sjunkande tillväxt", säger Thedéen.