USA:S EKONOMI

Fed ser ljusning – minskar stödköpen

Oroligt på börsen. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT

Ekonomi (TT)

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) trappar ned på stödköpen av statsobligationer med början senare i november.

Räntan lämnas däremot oförändrad.

Fed meddelade i ett uttalande på onsdagen sin plan för att minska stödköpen till följd av pandemin. Som väntat minskas de med 15 miljarder dollar i månaden.

I dag köper centralbanken tillgångar för 120 miljarder dollar i månaden. Syftet har varit att stimulera USA:s ekonomi och hålla nere räntorna. Men med ekonomin på väg att återhämta sig anses det inte längre nödvändigt.

Om den utstakade vägen följs kommer obligationsköpen att avslutas i juni nästa år. Fed reserverar sig för att planen kan ändras beroende på ekonomin.

Inflationen oroar

Centralbanken väntas höja den amerikanska styrräntan ett par gånger under andra halvan av nästa år. Men tills vidare väljer Fed att lämna räntan oförändrad, i intervallet 0–0,25 procent.

Samtidigt oroar inflationen allt mer. Fed och fler och fler bedömare har börjat luta åt att inflationstendenserna kanske inte är så tillfälliga som det först målats upp, att det mest skulle handla om högre energipriser och komponentbrist i industrin, faktorer som tidigare har viftats bort som just tillfälliga. Den amerikanska inflationen ligger på runt fem procent och färsk statistik visar på att löneökningarna stiger snabbare än tidigare.

– Det är ett besvärligt lägre för Fed. Det finns tecken på ett bredare tryck uppåt på priserna, säger SEB-ekonomen Elisabet Kopelman med extra fokus på Feds agerande.

Vrider åt hårdare

Normalt tar centralbanken med Jerome Powell i spetsen även sysselsättningen i beaktande vid sina räntebesked. Men om inflationen drar iväg för mycket, eller håller i sig för länge?

– Då kan Fed tvingas till en inbromsning i förtid för att få bukt med inflationsproblem, säger Kopelman.

Slutsatsen blir att läget är osäkert, både vad gäller utvecklingen på arbetsmarknaden och inflationen, och att Fed håller dörrarna öppna för att eventuellt vrida åt stimulanskranarna i ekonomin snabbare än vad de tidigare gett sken av, resonerar Kopelman.

– Om de bestämmer sig för att skära ned köpen snabbare än de här 15 miljarderna, då kan det öppna upp för att de börjar höja (räntan) tidigare. Det skulle nog få genomslag på både valutor, räntor och därmed också påverka börserna negativt, säger Kopelman.

Olle Lindström/TT

Joakim Magnå/TT