Fackstriden på Amazon blossar upp igen

En flagga med uppmaningen att rösta hänger på Amazons lageranläggning i Bessemer i Alabama tidigare i år. Bild: Jay Reeves/AP/TT

Arbete (TT-AP)

En myndighet i USA tvingar Amazon i Alabama att göra om en omröstning som handlar om ifall en fackförening ska bildas på arbetsplatsen.

Striden har engagerat allt från presidenter till svenska investerare.

Beskedet från myndigheten National Labor Relations Board (NLRB), vars uppgift är att skydda anställdas rätt att gå samman, är ett bakslag för techjätten.

Det handlar om anställda vid en anläggning i Bessemer, som försökte att bilda en fackförening inom handelsförbundet RWDSU. En majoritet av de nästan 6 000 som röstade i slutet av mars sade nej till bildandet. Men omröstningen skedde efter det att Amazon kampanjat aggressivt mot ett bildande, och att en betydligt större grupp anställda än vad initiativtagarna avsett inkluderats.

Postlåda var fel

I det 20 sidor långa beslutet anser NLRB att Amazon försökt att ge intryck av att man kontrollerade omröstningsprocessen, genom att sätta upp en postlåda vid huvudentrén i Bessemer.

I "princip kapade arbetsgivaren processen och gav ett starkt intryck av att man kontrollerade processen. Det här farliga och olämpliga budskapet till de anställda förstör förtroendet för styrelsens agerande och trovärdigheten i valresultatet", skriver regionchefen Lisa Henderson i beslutet.

Striden i Bessemer har fått stor uppmärksamhet, och president Joe Biden har bland annat gett sitt stöd till fackförbundsbildandet. Från svenskt håll har bland annat Folksam och Öhman Fonder tillsammans med andra internationella storinvesterare uppmanat Amazons styrelse att se till att anställda får organisera sig.

"En besvikelse"

Amazons talesperson Kelly Nantell är kritisk till NLRB:s beslut.

– Våra anställda har alltid haft valet om de ska gå med i ett fack eller inte, och de valde överväldigande att inte gå med i RWDSU tidigare i år. Det är en besvikelse att NLRB nu har beslutat att de rösterna inte ska räknas, säger hon.

Från fackförbundet RWDSU är det inte helt oväntat helt andra tongångar:

"Dagens beslut bekräftar det vi har sagt hela tiden – att Amazons hot och inblandning förhindrade arbetare att få en rättvis chans att säga om de vill ha en fackförening på sin arbetsplats", säger ordföranden Stuart Appelbaum i ett uttalande.