DEN DIGITALA UTVECKLINGEN

Expert varnar: EU:s nya AI-regler tung börda för startups

Bild: Mostphotos

Expert varnar för att EU:s nya AI-regler kan innebära en tung administrativ börda för startups, skriver Computer Sweden.

När EU-kommissionen nu presenterat sin plan för hur man ska handskas med AI försöker man skapa en balans mellan risker och möjligheter. Juristen Daniel Westman, som bland annat författat rapporten ”Vem tar ansvar för AI?” åt Svenskt Näringsliv, ser problem med förslaget som ligger på bordet. Han varnar för att det kan uppstå en tunga byråkrati.

– Om man är verksam inom högrisk-AI slår de mer krävande reglerna till, och då ökar kraven på att arbeta strukturerat med risker och att dokumentera, granska och certifiera. Stora företag, till exempel inom fordonsindustrin, är vana vid denna typ av krav på andra regelområden. Men inom mjukvaruområdet är det inte ovanligt med små bolag som bygger system som förknippas med stora risker. Dessa kommer behöva förändra sina arbetssätt för att möta förordningens krav. Startups är sällan vana vid att arbeta mot sådana här regelverk, säger Daniel Westman till Computer Sweden.

CS: Experter varnar: EU:s nya AI-regler en tung börda för startups

Svenskt Näringsliv: Rapporten – Vem tar ansvar för AI?