ENERGIPOLITIK

EU och USA i energisamarbete

USA:s president Joe Biden och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid ett möte i Rom i höstas. Nu möts de i Bryssel. Arkivfoto. Bild: Evan Vucci/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Ett "partnerskap om energi" ska knyta EU och USA ännu närmare varandra och bidra till att koppla bort behovet av Ryssland.

Partnerskapet är huvudämne när EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tar emot USA:s president Joe Biden under fredagen.

Framför allt väntas samarbetet handla om leveranslöften av flytande naturgas (LNG) från USA till Europa.

Ledarna tog upp energifrågan redan i går kväll i ett gemensamt uttalande om följderna av Rysslands krig i Ukraina.

"EU har bekräftat sin målsättning om att göra sig oberoende av rysk gas i god tid före årtiondets slut, samtidigt som arbete pågår för att garantera pålitliga och rena energileveranser till ett bra pris till medborgare och företag. USA avser samarbete med EU på det här området", heter det bland annat.

Nya uttalanden från von der Leyen och Biden väntar under förmiddagen. USA-presidenten åker sedan vidare till Polen, medan kommissionsbasen ansluter till EU-ländernas fortsatta toppmöte i Bryssel. Även där står energifrågorna i fokus i dag, framför allt med diskussioner om hur man kan hantera de priser som fortsatt stiger kraftigt på grund av krisen.

Wiktor Nummelin/TT

Lars Larsson/TT