KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Elfartyg väcker hopp om ny norsk exportsuccé

Det eldrivna norska containerfartyget Yara Birkeland, som på sikt kan bli förarlöst, ska ersätta 40 000 lastbilsfrakter av gödsel mellan en fabrik och en exporthamn i Norge. Bild: Torstein Bøe NTB/TT

Ekonomi (TT-NTB)

Fartyg som det eldrivna containerfartyget Yara Birkeland kan bli oljelandet Norges nästa exportsuccé, hoppas statsminister Jonas Gahr Støre (Arbeiderpartiet).

– En världsnyhet, säger han efter att ha deltagit i en uppvisning av fartyget, som ska användas för frakt av mineralgödsel från Yaras fabrik i Porsgrunn till exporthamnen i Brevik i Norge.

Enligt tillverkaren kan Yara Birkeland ersätta 40 000 lastbilsturer mellan Porsgrunn och Brevik om året och siktet är inställt på att fartyget ska bli förarlöst.

– Detta ger oss stora möjligheter att utveckla liknande koncept för andra delar av världen. Tänk på transportbehoven i Asien till exempel. Det är stora möjligheter, säger Støre.

Yara Birkeland ska tas i drift 2022 och målet är att containerfartyget ska bli förarlöst efter två års testverksamhet och certifiering.