RÄNTAN OCH INFLATIONEN

Ekonom: Räntan kan vara färdighöjd efter nyår

En strimma av räntehopp. Avgående riksbankschef Stefan Ingves har under alla omständigheter snart höjt färdigt. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi (TT)

Riskerna för en djup lågkonjunktur har minskat. Inte heller räntan ser ut att bli så hög som väntat. En viss optimism spirar sedan amerikansk inflation bedarrat.

I bästa fall blir det inga fler räntehöjningar nästa år, enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

I både USA, och också resten av världen, dansade börserna uppåt av pur glädje på torsdagen över de amerikanska inflationssiffrorna. Den sjönk oväntat till "bara" 7,7 procent, vilket var lägre än de 7,9 procent som spekulanterna på finansmarknaderna hade trott på.

– Det finns skäl att tro att det nu är en vändning, säger Torbjörn Isaksson.

Men inte riktigt ännu i Sverige. På tisdag släpps de svenska inflationssiffrorna för oktober.

– Det kommer att dröja ett tag till innan den svenska inflationen dämpas. USA ligger före oss, och det har också varit en annan situation där, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Inflationen, prisförändringarna på årsbasis, i Sverige bedöms bedöms landa på 9,8 procent, enligt måttet KPIF, marginellt upp från 9,7 procent i september.

Det här påverkar inflationen mest just nu:

Elpriserna drar ner

I oktober föll elpriset kraftigt, till cirka 80 öre per kWh i södra halvan av landet, jämfört med rekordnivån tre kronor i augusti, men också något lägre än oktober i fjol.

– Det drar ner inflationen med en procentenhet lägre än vad Riksbanken räknat med, säger Torbjörn Isaksson.

I november kan effekten bli ännu större, om prisnivån så här långt in i månaden, 45 öre/kWh i snitt, håller i sig.

– Det kan innebära två procentenheter lägre än vad Riksbanken räknat med, säger han.

Men det kan vara tillfälligt. Risken är uppenbar fortfarande för höga elpriser i vinter, även om den dragits ner.

Maten drar upp

Matpriserna har stigit med runt 16 procent på ett år, september jämfört med september 2021 enligt SCB, och bidrar stort till att lyfta den samlade inflationen. Och den trenden fortsätter, spår ekonomerna.

– Matpriserna kan fortsätta upp även i november och december, säger Isaksson.

Tjänstepriser lyfter

Även tjänstepriserna fortsätter upp månad för månad. Det gäller alltifrån hyror, hotell och restaurang, frisörer och transporter med mera.

– Det finns kvardröjande effekter här från en stark efterfrågan. De höga energipriserna ger andrahandseffekter, säger Isaksson.

– Inflationen har spritt sig så mycket nu. Elpriset har varit volatilt, och detta kommer att synas i inflationen under de kommande månaderna, säger Alexandra Stråberg.

Så sammantaget. Inflationen har knappast toppat i Sverige ännu, är Isakssons och Stråbergs slutsats.

Färdighöjt efter årsskiftet?

Men, det faktum att USA:s inflation ser ut att vara på väg ner kan få den amerikanska centralbanken, Fed, att dra ner något på räntehöjartakten. Och det lindrar också trycket på den svenska Riksbanken som för att försvara kronans värde tvingas hänga på Fed.

Huvudscenariet som Nordeaekonomerna har nu är att Riksbanken höjer 75 eller kanske bara 50 punkter före årsskiftet och ytterligare 0,25 procentenheter i början av nästa år.

– Men det kan faktiskt bli så att Fed inte höjer nästa år, och då skulle även Riksbanken kunna låta bli att höja nästa år, säger Isaksson om en möjlig, men inte den troligaste, utvecklingen.

– Men man kan i alla fall börja skönja slutet av höjningscykeln. Vi är inte där än men det finns möjligheter till det, fortsätter han.

Därmed skulle den väntade lågkonjunkturen nästa år inte behöva bli lika djup.

– Konjunkturutsikterna är fortfarande bekymmersamma. Men riskerna för de riktigt dystra konjunkturscenarierna har minskat, avslutar Torbjörn Isaksson.

Olle Lindström/TT

Johanna Cederblad/TT

Länsförsäkringars chefsekonom Alexandra Stråberg. Arkivbild. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Fakta

Den svenska inflationen (enligt måttet KPIF) i oktober spås landa på 9,8 procent, enligt Bloombergs prognossammanställning bland ekonomer.

I september låg inflationen på 9,7 procent.

KPIF, som är Riksbankens mått för inflationsmålet på två procent, är konsumentprisindex (KPI) minus effekterna av ränteändringar.

I dagsläget ligger Riksbankens styrränta på 1,75 procent.