DEN SVENSKA ARBETSMARKNADEN

Efter pandemin: Rekordmånga jobbtillfällen väntas i höst

Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Svenska arbetsgivare ser positivt på hösten. Enligt den senaste prognosen från Arbetsmarknadsbarometen ligger sysselsättningstrenden på +25 procent för årets fjärde kvartal, skriver Manpowergroup i ett pressmeddelande.

Framförallt väntas sysselsättningen öka i hotell- och restaurangbranschen, då prognosen ligger på rekordsiffran +53 procent. Det är positivt för branschen som drabbats hårt under pandemin, och siffrorna ser goda ut för samtliga branscher.

– Utmaningen för arbetsgivarna i hotell- och restaurangbranschen är nu att få tag på personal med rätt kompetens och erfarenhet. En del av de som förlorade jobbet efter pandemin har nu gått vidare till andra yrken eller studier, vilket gör det svårt att möta det skriande behovet på arbetskraft, säger Mikael Jansson, vd för ManpowerGroup, i pressmeddelandet.

Trenden är positiv för hela Sverige då alla regioner lämnar mer positiva prognoser än föregående kvartal. Samtidigt finns även en utmaning i hur pandemin påskyndat den digitala omställningen, vilket kan innebära en skev fördelning mellan den efterfrågade kompetensen och den som finns att tillgå.

Pressmeddelande: ”Oerhört goda nyheter”