DET NYA ARBETSLIVET

Bild: Claudio Bresciani/TT

Detta gäller vid återgång till kontoret

Vad bör du som arbetsgivare tänka på när en återgång till kontoret snart möjliggörs? Teknikföretagens arbetsmiljöexpert tipsar om hur du gör upp en plan för återgången och undviker riskerna med det, skriver Magasin t:.

För företag som planerar en återgång till kontoret är det viktigt att göra upp en plan och även identifiera arbetsmiljöriskerna. Både gällande smittan men även kring andra aspekter. Man bör fundera på om alla medarbetare ska komma tillbaka samtidigt, eller om det är bättre att ta det i omgångar, menar säger Teknikföretagens arbetsmiljöexpert Malin Nilsson.

Att hålla avstånd och god hygien är också viktigt, samtidigt som chefen också måste samla ihop gruppen efter mer än ett års distansarbete. Därför bör man också uppmärksamma hur omställningen kan få medarbetarna att må.

– Vi vet inte riktigt hur pandemin och hemarbete har påverkat oss. Men det är bra att som chef vara förberedd på att medarbetare kanske inte mår bra och att det blir tydligare när man kommer tillbaka till kontoret. Här är det viktigt att vara uppmärksam på sådana signaler och tecken hos medarbetarna, säger Malin Nilsson, till Magasin t:.

Magasin t: ”Många företag funderar nu över hur man ska ha det med hemarbete i framtiden. Arbetsgivaren behöver se till verksamhetens såväl som arbetsgruppens och individens behov och önskemål.”