DEN SVENSKA BESÖKSNÄRINGEN

Den nya bubbelturismen

Bild: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Stockholm är åter igen öppet för turister men större delen av den internationella strömmen av besökare hindras av restriktioner. Istället kommer de flesta med kryssningsbåtar, och får bara bubbelturista, skriver DN.

Bubbelturism innebär att passagerarna får kliva iland med bara vara i sin egen bubbla med den egna gruppen och inte beblanda sig med lokalbefolkningen. Detta är steg två i återgången till en normal kryssningsturism, efter coronapandemin.

Turisterna har covidtestats inför resan, de bär munskydd och använder regelbundet handsprit. När de besöker staden görs detta genom ett coronasäkert bussförvar. Hittills har bubbelturismen varit framgångsrik, med nöjda turister.

Men ekonomiskt är det fortfarande tufft och långt ifrån normala nivåer.

– En normal säsong generar omkring två miljarder till Stockholmsregionen men nu med konceptet bubble tours, när folk inte besöker restauranger, souvenirbutiker och muséer på samma sätt, kanske vi bara kan räkna med en knapp halv miljard i intäkter, säger Stefan Scheja, marknadsansvarig för kryssningar och färjor på Stockholms Hamnar, till DN.

DN: Nästa vecka väntas kryssningarna till Finland ta fart igen men först till hösten räknar man med att trafiken kan bli någorlunda normal igen för alla kryssningsresenärer.