ELKRISEN

Debatt: Slopa energiskatten så länge elpriset skenar

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S). Bild: Janerik Henriksson/TT

Det är inte rimligt att staten täljer guld på bekostnad av elkonsumenterna, skriver Daniel Liljeberg, samhällspolitisk chef, Villaägarnas riksförbund, på Aftonbladet debatt.

De skenande elpriserna drabbar de svenska hushållen hårt, skriver debattören. För ett villahushåll med eluppvärmning kan det innebära att flera tusenlappar läggs på elfakturan under vintermånaderna. Men samtidigt som kostnaderna rusar ökar de statliga intäkterna då energiskatten är en del av elpriset. I södra Sverige ligger den på 35,6 öre per kWh och i norra 26 öre.

Villaägarnas riksförbund kräver därmed att riksdagens partier beslutar att energiskatten på el helt slopas eller kraftigt sänks omgående fram till senvåren 2022. Det är inte rimligt att staten täljer guld på elkonsumenternas bekostnad, skriver debattören.

”Energipolitiken är ett gravt misskött politikområde. Tanken att hushållen ovanpå orimligt höga elpriser ska förstärka statens kassa borde vara stötande för alla politiska partier. Det är dags att ta ansvar”, skriver Daniel Liljeberg.

Aftonbladet: ”Villaägarna anser sedan tidigare att punktskatten på el borde sänkas eftersom handeln med utsläppsrätter redan reglerar mängden utsläpp av koldioxid.”