DEBATTEN OM FRISKOLORNA

Debatt: Man kan inte utplåna friskolor utan att föräldrar fråntas alternativ

Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska Skolan. Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

Lärarnas Riksförbund (LR) har gjort en helomvändning – från att vara en pålitlig företrädare för kunskap i skolan till att helt övertas av vänsterns idéer. Det skriver Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska Skolan, på ÖP Debatt.

Debattartikeln är en replik på Åsa Fahléns, förbundsordförande Lärarnas Riksförbund, debattinlägg (ÖP Debatt 12/9) där hon uppmanar Centerpartiet att inför sin partistämma öppna för vinstförbud för friskolor.

"Det rör sig om en remarkabel förändring, 180 grader. LR vill numera utplåna Internationella Engelska Skolan, med våra 43 skolor runt Sverige och 30 000 elever", skriver hon.

LR har därigenom åsidosatt viktiga skolfrågorna undermåliga lärarutbildningar, bristande precision i kunskapskraven, alltför svag auktoritet för rektorer och lärare, brist på ordning i skolan som arbetsplats och en negativ grundsyn till behovet av fostran, skriver hon.

Att kräva detta av ett företagsfrämjande parti som Centern verkar verklighetsfrämmande.

"Företagsamhet är för Centern inget som ska bekämpas, utan främjas. Det gäller även på områden där kvinnor har sin största arbetsmarknad, och naturligen även utövar sitt entreprenörskap nämligen de stora tjänstenäringarna", skriver Barbara Bergström.

ÖP Debatt: Debatt: Svar: Man kan inte utplåna tre av fyra friskolor utan att föräldrar berövas alternativ