FRAMTIDENS ARBETSMARKNAD

Debatt: ”Gör det enklare att anställa över sundet”

Bild: Johan Nilsson/TT

Det är för svårt att rekrytera över sundet. Det tycker tre danska och svenska debattörer, som i en debattartikel i Altinget hävdar att danska företag skulle kunna anställa skånska arbetssökande, om regelverket ändrades.

Trots att arbetsmarknaden är het i såväl Danmark som Sverige finns det många i södra Sverige som har svårt att hitta jobb. Nu vill företrädare för Greater Copenhagen, S i Malmö och S i Köpenhamn att det ska bli enklare att rekrytera över sundet. De kräver att det skapas ”en riktig dansk-svensk arbetsmarknad med klarhet i skattefrågor, utan extra bördor för företagen”.

Debattörerna menar att Öresundsavtalet inte undanröjer problemen kring gränsboende som var syftet när det undertecknades för 20 år sedan. De föreslår därför fyra förändringar. Det handlar bland annat om var arbetsgivares skyldigheter ska gälla, om att Öresundsregeln om fysisk närvaro bör ses över och en redovisning av pensionsavgifterna.

”Nu vill vi se våra respektive länders regeringar ta fram ett nytt och modernt Öresundsavtal som löser de skattemässiga och administrativa problemen samt frigör samarbetspotentialen mellan danskt och svenskt näringsliv och arbetskraft”, skriver de.

Debatt: Gör det lättare att rekrytera arbetskraft över sundet