DEBATTEN OM FRISKOLORNA

Debatt: Frasradikalismen växer inom socialdemokratin

Statsminister Stefan Löfven (S) efter sitt sommartal på Runö kursgård i Åkersberga. Bild: Henrik Montgomery/TT

Den uppskruvade retoriken som Socialdemokraterna använder mot friskolorna har föga att göra med hur företag och marknader faktiskt fungerar. Medierna borde därmed distansera sig från det här tonläget, skriver Engelska skolans Hans Bergström på Di Debatt.

Socialdemokraternas uppskruvade tonläge kring att förbjuda skolföretagens vittnar om en "frasradikalism" hos partiet. Att man tar till förenklade schabloner som att ta "kontroll över de misslyckade marknadsexperimenten” och att ”stoppa vinstjakten i välfärden” för att beskriva en komplex fråga.

Man verkar glömma att friskolorna inte ensidigt kan fokusera på att tjäna pengar utan att samtidigt fylla det syfte som familjer söker med verksamheten, skriver Bergström.

"Kvalitet i utförandet är hela basen för att det alls ska kunna uppstå överskott, ’vinst’."

Än konstigare blir det när ledande socialdemokrater skyller på friskolorna när Skolinspektionen redovisar att nästan alla skolor som kunnat lågprestera tio år i följd utan kraftåtgärder har en kommunal huvudman.

Bergström manar nu medier och journalister att inta en kritisk distans till den tomma retorik som då utvecklas, i stället för att anamma den som sin egen.

DI Debatt: DEBATT: Frasradikalismen växer inom socialdemokratin