Dansk vindkraft lockar USA

Danska vindkraftsjätten Vestas hoppas på en fet order från USA. Arkivbild. Bild: Lars Skaaning/AP/TT

Danska vindkraftstillverkaren Vestas är nära en rekordorder i USA. Det handlar om 138 vindkraftverk till två vindkraftparker på den amerikanska östkusten.

Historiskt har Vestas fokuserat på landbaserad vindkraft, men på senare år har bolaget satsat mer på havsbaserad vindkraft.

Oljebolagen BP och Equinor planerar enorma vindkraftparker utanför New York-kusten. De två anläggningarna ska kunna försörja tio miljoner hushåll med ström.

Och utpekad som föredragen leverantör är Vestas.

En slutorder återstår att underteckna. Men det danska bolaget kommunicerar nu att ett färdigt avtal omfattar 138 av de största vindkraftverken i utbudet. De är 280 meter höga och levererar 15 megawatt vardera, inalles när 2,1 gigawatt.

Om ordern går i lås blir den Vestas största hittills och öppnar för framtida möjligheter, enligt Jacob Pedersen, aktieanalyschef på Sydbank:

– Havsvindsprojekt är större än de på land, och det innebär också en annan typ av risk för Vestas vilket bolaget nu ska bevisa att man är i stånd att hantera.

Uppgiften om storordern lyfte inte aktiekursen. Vestas sjönk med 1,1 procent på måndagen.

I augusti delårsrapporterade Vestas att en förlust vänts till vinst under andra kvartalet. Men intäkterna var i stort sett oförändrade och bolaget sänkte prognoserna för helåret, bland annat med hänvisning till pandemirelaterade flaskhalsar inom transportsektorn som slår mot Vestas leveranser.