DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Centern avvaktar om stöd

Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl. Bild: Henrik Montgomery/TT

Politik (TT)

– Det är inte alls någon självklarhet att vi kommer att stödja budgeten, säger Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl (C) till TT.

– Det är en blandad bild, det finns en del positiva inslag, säger han.

För att regeringen ska få igenom den i riksdagen krävs sannolikt Centerns aktiva stöd, det vill säga att C röstar för den. Ådahl säger att C nu ska göra en noggrann analys av budgeten och sedan sätta ner foten.

Regeringen måste också hålla de löften man givit Centern om att stärka äganderätten till skog, göra det lättare att bygga strandnära samt gå vidare med förändringarna av arbetsrätten, framhåller han.

– Det är absolut nödvändigt, säger Ådahl.

Häpnadsväckande snålt

Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson anser att budgeten inte tar Sverige i rätt riktning.

– Det är häpnadsväckande att man väljer att snåla på svenska skolan, säger han.

Han hänvisar till att var sjätte elev som slutar högstadiet saknar behörighet till gymnasiet.

– Regeringens lösning på det är att sänka ribban, säger Persson.

Det andra problemet han lyfter är långtidsarbetslösheten.

– Lösningen är inte höjda bidrag eller klassisk socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik utan att göra det mer lönsamt att arbeta och billigare för företag att anställa, säger Persson.

Misslyckade områden

Han lyfter även den växande kriminaliteten och energipolitiken som misslyckade områden för regeringen.

– Regeringen är handfallen och kan inte ta itu med samhällsproblemen. Den växande kriminaliteten är det tydligaste tecknet på det. Sammantaget visar det här att Sverige behöver ett regeringsskifte, säger Mats Persson.

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed jämför budgeten med ett dåligt renoveringsarbete där de reella reformverktygen saknas.

För mycket läggs på spackel och målarfärg för att fixa ytan, medan grundarbetet brister, enligt Forssmed.

Urholkar arbetslinjen

Han räknar upp en rad samhällsproblem som långtidsarbetslösheten, vårdköerna och bristerna i äldreomsorgen samt det dödliga våldet.

– Regeringens budget svarar inte upp mot den här problembilden. I stället läggs förslag som urholkar arbetslinjen, otillräckliga satsningar på rättsväsendet, man tar inte tag i vårdkrisen. Man gör satsningar på äldreomsorgen men det är motvilligt, det är våra förslag man lägger, säger Forssmed.

Owe Nilsson/TT

Lars Larsson/TT

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed anser att budgeten inte tar itu med samhällsproblemen. Bild: Fredrik Sandberg/TT