KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Byggföretagen: Åtta månader är kort tid

Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd är glad över regeringens besked om Cementa. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Regeringens förslag på lösning av cementkrisen får gott betyg av branschorganisationen Byggföretagen.

– Men man får inte lura sig att tro att åtta månaders uppskov är en lång tid, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

– Det vi hörde i dag är bra. Vi är glada att regeringen sett vår analys av stoppet för Cementa och konstaterar vilka stora konsekvenser ett stopp skulle få. Men åtta månader är kort tid i det här sammanhanget, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Regeringen vill ge Cementa ytterligare tid att bryta kalksten på Gotland. Det sker genom en lagändring som gör att Cementas tillstånd för brytning ska gälla mängden kalk, i stället för en viss tid. Enligt Cementa skulle det ta åtta månader att bryta så mycket kalk som det nuvarande tillståndet ger.

Cementas brytning på Gotland stod inför hotet om tvärstopp redan i oktober, sedan Mark- och miljööverdomstolen avslagit en ansökan om fortsatt brytning.

Regeringens besked ger alla parter till nästa sommar på sig att hantera krisen.

– Men vi får inte tappa farten nu för att lösa det här. Annars hamnar vi i exakt samma situation om åtta månader, säger Elmsäter-Svärd.

Kanske hinner Cementa skicka in en ny ansökan innan dess.

– Det får vi se. Vi ska ha hög beredskap för att hjälpa till i den processen.

Jonas Fredén/TT