Bundesbanks chef avgår efter tio år på posten

Bundesbanks chef Jens Weidmann avgår fem år före det att hans mandat löper ut. Arkivbild Bild: Michael Sohn AP/TT

Ekonomi (TT-Reuters)

Chefen för Tysklands centralbank, Bundesbank, Jens Weidmann avgår vid årsskiftet. Han har då suttit tio år på posten.

Jens Weidmann har profilerat sig som en penningpolitisk så kallad hök och en av de mest ihärdiga kritikerna av Europeiska centralbankens massiva penningpolitiska stimulanser – med minusräntor och stödköp. Han lämnar nu sitt uppdrag fem år före det att mandatet han sitter på löper ut.

Personliga skäl

Weidmann hänvisar till personliga skäl.

"Jag har kommit fram till slutsatsen att det efter mer än tio år är ett bra tillfälle att vända blad – för Bundesbank, men också för mig personligen, skriver han i ett brev till Bundesbanks personal.

Avgången följer kort efter det tyska valet, som blev ett stort bakslag för förbundskansler Angela Merkel och de tyska kristdemokraterna.

Weidmann var tidigare i karriären rådgivare till Merkel.

Han passar i samband med beskedet om sin avgång på att än en gång varna för inflationen, som tagit fart i den globala återhämtningen.

Den 53-årige Weidmann, en av de mer konservativa rösterna inom bland ECB:s nationella centralbankschefer, tillträdde 2011 – när eurokrisen och den grekiska skuldkrisen skakade marknaden. Han har vid åtskilliga tillfällen röstat emot majoriteten i avgörande frågor – både under italienaren Mario Draghis och den sittande ECB-chefen Christine Lagardes ledning.

Han fick sitt mandat förlängt med sju år för bara två år sedan.

Regeringen utser efterträdare

Weidmanns efterträdare utses av den tyska regeringen. I spekulationerna om en efterträdare finns den biträdande Bundesbank-chefen Claudia Buch samt ekonomer som Volker Wieland, Marcel Fratzcher, Lars Feld och Lars-Hendrik Röller. En annan tänkbar aspirant är Bundesbanks nuvarande chefsekonom Jens Ulbrich.

Isabel Schnabel, som just nu sitter i ECB:s styrelse, är en annan tänkbar efterträdare. Men då måste hon avsluta sitt nuvarande uppdrag, som en del bedömare tycker är mer värt än att vara Bundesbanks chef.