KLIMATOMSTÄLLNINGEN

Bryssel skärper tonen om avfall och regnskog

EU-kommissionens klimatansvarige Frans Timmermans laddar för nya klimatförslag. Bild från i oktober. Bild: Dita Alangkara/AP/TT

EU (TT:s korrespondent)

Kaffeimport och sopexport sätts under tuffare krav när EU vill bidra globalt i klimatkampen. "Vi måste sluta exportera föroreningar", uppmanas från Bryssel.

Bara några dagar efter årets stora klimatkonferens i Glasgow lägger EU-kommissionen fram ytterligare tre tunga förslag på miljöområdet.

Nya regler ska minska EU:s roll när det gäller avskogning och skogsförstörelse runt om i världen samtidigt som en uppdatering av reglerna kring avfallsexport ska försvåra dumpandet av EU-sopor i tredje världen.

"Om vi ska lyckas i den globala kampen mot kriserna för klimatet och den biologiska mångfalden måste vi ta ansvaret och agera både på hemmaplan och utomlands", säger EU-kommissionens klimatbas Frans Timmermans i ett pressmeddelande.

Kaffe och kakao

"Om vi förväntar oss en mer ambitiös klimat- och miljöpolitik från våra partner måste vi sluta exportera föroreningar", konstaterar i sin tur miljökommissionären Virginijus Sinkevicius.

Förslagen innebär bland annat skärpta regler för importen till EU av soja, nötkött, palmolja, trä, kakao och kaffe med målet att bara produkter som inte bidragit till avskogning ska tillåtas inom EU. Även choklad, läder, möbler och annat som gjorts av de olika produkterna omfattas av skärpningen, där importörerna måste kunna redovisa exakta koordinater för var produktionen har skett.

Sopexport

För avfallsexporten föreslås begränsningar när det gäller att skicka till de rikare länderna inom samarbetsorganisationen OECD. För export till fattigare länder vill kommissionen kräva både att länderna ifråga formellt ber om att få ta emot avfallet och kan bevisa att hanteringen kan skötas på ett hållbart sätt. Dessutom ska EU:s bedrägeribekämpningsavdelning, Olaf, involveras i kampen mot illegal avfallsexport.

Parallellt lägger kommissionen också fram en ny markstrategi med målet att förbättra jord och mark inne i Europa.

Wiktor Nummelin/TT