CORONARESTRIKTIONERNA

Brasilien inför vaccinkrav för inresa

Från och med den här veckan måste besökare som åker till Brasilien kunna visa upp bevis på covidvaccination. Arkivbild. Bild: Rick Bowmer/AP/TT

Brasilien (TT-AFP)

President Jair Bolsonaro försökte stoppa åtgärden, men förgäves. Utländska resenärer som vill besöka Brasilien måste från och med nu visa upp ett vaccinationsbevis för covid-19, annars väntar fem dagars karantän.

Diskussionen om vaccinationsbevisen har gått varm mellan regeringen, forskare och lokala myndigheter i Brasilien.

I helgen slog en domare i landets Högsta domstol, Luís Roberto Barroso, fast att vaccinationsbevis ska vara obligatoriskt för att få resa till Brasilien. Beslutet måste visserligen godkännas av domstolen som helhet, vilket väntas ske på onsdag eller torsdag – men redan från och med den 13 december började vaccinationskravet tillämpas vid landets gränser, enligt Brasiliens hälsomyndighet Anvisa.

"Beslutet träder i kraft omedelbart," skriver Anvisa i ett uttalande.

President Bolsonaro har jämfört vaccinationskravet med ett koppel för djur och hans regering ville hellre se ett krav på fem dagars karantän för resenärer. Men att kontrollera en sådan regel är för svårt och sätter det brasilianska folket i fara, ansåg Barroso i sitt beslut.

Karantänskravet kommer nu i stället att endast gälla för ovaccinerade resenärer och träder i kraft den 18 december.