BOMARKNADEN

Bostadspriserna föll i oktober

Hus och lägenheter sjönk i pris på de flesta håll under oktober. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi (TT)

Fall på bred front – och allra mest i norra Sverige. Bostadspriserna backar, enligt färsk statistik från SBAB och Booli.

Lägenhets- och huspriserna har fallit i samtliga regioner utom Storstockholm under oktober, enligt SBAB:s och Boolis Housing Price Index.

En höstavmattning var väntad, förklarar Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

– Men vi trodde att den skulle komma i september. Det var överraskande att den kom först nu, säger han.

Allra mest har lägenhetspriserna fallit i norra Sverige – minus 2,9 procent.

– Det är inte superförvånande, med den stora prisuppgången som varit i norra Sverige. Priserna på lägenheter har stigit över 15 procent sedan årsskiftet.

Huspriserna har rusat i söder

Även hus i Stormalmö och Storgöteborg har fallit rejält, men också de följer på stora prisuppgångar under året. Hus i Stormalmö har stigit med nära 13 procent och i Göteborg med drygt 10 procent. Nu har husen i Stormalmö fallit med 2,9 procent, och husen i Storgöteborg med 2,1 procent.

– Vi har haft extremt stora prisuppgångar under pandemin. Folk har velat bo bättre, och nu ser vi en avmattning.

Att priserna faller tillbaka en enskild höstmånad är därför inte så konstigt, tycker han.

Bostadsintresset framöver avgör

– Nyckelfrågan är vad som händer framöver. Om konsumtionen återgår till att vara som innan pandemin så kanske folk lägger sina pengar på annat än bostäder.

Då, före 2020, hade vi en lång period av prisuppgångar som hade sin förklaring i fallande långa räntor och stigande inkomster, förklarar han.

– Det var ekonomiska fundamenta som låg bakom. Men under pandemin har det varit helt annorlunda.

– Den viktigaste faktorn nu för framtiden är om vårt intresse för bostäder kommer att bestå, säger Robert Boije.

Johanna Cederblad/TT

Fakta

Lägenheter i Storstockholm steg 1,2 procent i oktober, hittills i år är uppgången 8,8 procent. Husen steg med 0,8 procent, hittills i år är uppgången 10 procent.

Lägenheter i Storgöteborg sjönk med 0,1 procent i oktober, hittills i år är uppgången 5 procent. Husen sjönk med 2,1 procent, hittills i år är uppgången 10,1 procent.

Lägenheter i Stormalmö steg 0,5 procent i oktober, hittills i år är uppgången 9,2 procent. Husen sjönk med 2,9 procent, hittills i år är uppgången 12,7 procent.

Lägenheter i norra Sverige sjönk med 2,9 procent i oktober, hittills i år är uppgången 14,8 procent. Husen sjönk med 1,4 procent, hittills i år är uppgången 16,6 procent.

Lägenheter i mellersta Sverige sjönk med 1,1 procent i oktober, hittills i år är uppgången 8,1 procent. Husen sjönk med 0,8 procent, hittills i år är uppgången 16,1 procent.

Lägenheter i södra Sverige sjönk med 0,7 procent i oktober, hittills i år är uppgången 7,1 procent. Husen sjönk med 1,4 procent, hittills i år är uppgången 13 procent.

Källa: SBAB Booli Housing Price Index