SVERIGES ENTREPRENÖRER

Blekingeföretag gör möbler av bilskrot

STOCKHOLM 2015-07-08Sollentuna Bildemontering tar emot omkring 2 000 bilar om året. På självplockningsgården kan kunderna leta reservdelar bland de gamla fordonen.Foto: Marcus Ericsson / TT / kod 11470 Bild: Marcus Ericsson/TT

Blekingeföretaget Skulptur har fått två tunga kunder inom fordonsindustrin. Uppdraget är att omvandla bilskrot till nya produkter.

3D-bolaget Skulptur i Karlshamn, som under 2019 omsatte knappt 200 000 kronor, har fått uppdrag av fordonstillverkarna Volvo Cars och Volkswagen Group, att göra om skrotade bilar till nya produkter. Det rapporterar Dagens Nyheter.

Det handlar främst om stötfångare som ska omvandlas till specialdesignade stolar Detta sker genom att glasfiber tillförs till den återvunna plasten, och på så sätt skapas ett hållfast material.

- Jag tycker det är väldigt spännande att två av världens stora biltillverkare och konkurrenter går samman och säger att den här produkten äger vi och driver gemensamt, säger Sculpturs vd Glenn Mattsing till DN.

Genom att samarbeta med ett flertal stora aktörer får det lilla Blekingeföretagets möjlighet att öka farten i sin verksamhet, som bygger på cirkulär ekonomi

Mattsing berättar att de första stolarna redan är levererade.