DEN SVENSKA KONJUNKTUREN

Bilförsäljningen ökar på kort sikt

Andelen laddbara bilar bland nyregistreringarna var i juli 50 procent. Arkivbild. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ekonomi (TT)

Antalet nyregistreringar av personbilar var i juli 17 834 – en ökning med sex procent jämfört med samma månad förra året. Det visar statistik från Mobility Sweden (tidigare Bil Sweden). Sett till årets sju första månader är antalet däremot ned med 15 procent.

Enligt Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden, fortsätter de stora störningarna i de globala leverantörskedjorna att slå hårt mot fordonsindustrin.

"Vi bedömer att årets nedgång i huvudsak kan härledas till det begränsade utbudet, även om vi de senaste månaderna ser en viss avmattning av den starka efterfrågan på grund av konjunkturläget", säger Bergman i ett pressmeddelande.

Andelen laddbara bilar – alltså elbilar och hybridbilar – uppgick till 50 procent i juli. Då var elbilarna i knapp övervikt med 26 procent av månadens nyregistreringar. Hittills i år uppgår andelen laddbara bilar till ungefär 52 procent, jämfört med drygt 36 procent i fjol.

Rättelse: I en tidigare version gjordes felaktiga jämförelser i början av texten.